mlada-zena-bol-u-gornjem-delu-ledja

Bol u gornjem delu leđa

Gotovo je sigurno da nema osobe koja bar jednom nije osetila tenziju u leđima, posebno u gornjem delu leđa. Ni onaj oštar, probadajući bol u gornjem delu kičme nije nesvakidašnji. Ako pođemo od činjenice da problem sa gornjim delom leđa može ometati pokrete ruku ili prouzrokovati stalne glavobolje, jasno je koliko ovakav bol ometa svakodnevne aktivnosti.

Istina, u većini slučajeva, bol u gornjem delu leđa nije opasan po život i može biti uzrokovan uobičajenim faktorima poput lošeg držanja ili preterane fizičke aktivnosti.

Međutim, u nekim slučajevima bol u gornjem delu leđa može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema poput  diskus hernije, preloma ili naprsnuća usled fizičke traume, osteoporoze, problema sa krvnim sudovima, infekcije, ili tumora.

Da li znate da je moguće da bol postane samo ružna uspomena?

Primenom jedinstvene i inovativne metode lečenja bola energetskom frekvencijom Žan Vulić therapy je vaš iskorak u život bez bola. Žan Vulić therapy je svoje višegodišnje iskustvo bazirala na želji da pomogne stvaranju života bez bola i vrati osmeh Vašem licu.

Našom gotovo bezbolnom terapijom, koja traje od 30 sekundi do nekoliko minuta efikasno tretiramo uzrok bola, a Vama omogućavamo trajno olakšanje.

Razlog uspeha naših terapija je to što poznajemo i razumemo razlog vašeg bola. Primenjujemo personalizovane terapije, a iskustvo brojnih klijenata govori o olakšanju već nakon prvog tretmana.

KOJI SU SIMPTOMI BOLA U GORNJEM DELU LEĐA?

Kao što smo napomenuli, nije svaki bol razlog za panikom iako manifestacija može biti prenaglašena. Poređenja radi, usled lošeg pokreta možete izazvati “ušinuće” koje u ovom delu tela može zaista biti zastrašujuće, posebno ako znamo da je u ovom delu tela srčani mišić.

Bol može biti probadajući, ruka može trnuti što može asocirati na predinfarktno stanje i bespotrebno stvoriti strah. Zato ćemo proći kroz nekoliko simptoma koji prate bol u gornjem delu leđa.

Simptomi bola mogu da variraju po intenzitetu i trajanju i mogu uključivati:

 • oštar bol: najčešći simptom bola u gornjem delu leđa je tup ili oštar bol u gornjem delu leđa. Ovaj bol se može biti konstantan, ali može i prestati i iznova se vraćati;
 • ograničeni opseg pokreta: bol u gornjem delu leđa može ograničiti vašu sposobnost da pomerate ruke ili vrat, što otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti;
 • grčevi mišića: kada su pod tenzijom, mišići u gornjem delu leđa mogu se često nenadano grčiti, izazivajući iznenadni i jak bol;
 • osetljivost: bolno područje može biti osetljivo i bolno na dodir, usled visoke senzitivnosti upaljenih mišića i nerava u bolnom području;
 • peckanje ili utrnulost: u nekim slučajevima, bol u gornjem delu leđa može biti praćen peckanjem ili ukočenošću u rukama ili šakama. Slabost u rukama ili šakama može ukazivati na zahvaćenost nerava;
 • glavobolje: bol u gornjem delu leđa ponekad može izazvati glavobolju, posebno ukoliko se bol manifestuje u dnu vrata;
 • poteškoće sa disanjem: ako je bol u gornjem delu leđa dovoljno jak, on može otežati duboko udisanje, posebno ukoliko je uzrok bola fraktura ili ozbiljniji deformitet.

DA LI JE BOL U GORNJEM DELU LEĐA OPASAN PO ŽIVOT?

Ovaj bol, koliko god iritantan i jak bio, nije nužno alarm za opasnost.

Bez drugog dijagnostifikovanog problema, ovaj bol obično ukazuje na privremenu, manju iritaciju u leđnom delu kičme. Oštri bolovi su uglavnom neurološki alarmi o najčešće bezopasnim muskuloskeletnim problemima usled nepravilnog položaja ili ušinuća. Dakle, najčešće jeste neprijatno, ali nije opasno po život.

Ipak ukoliko se otkrije neka vrsta deformiteta, trauma, oboljenja ili oštećenja, to može biti razlog za zabrinutost, ali ne i paniku. Uz adekvatnu lekarsku pomoć i lečenje, možete dovesti stanje svojih leđa u dobro stanje.

UZROCI BOLA U GORNJEM DELU LEĐA

Ako znamo da se u savremenom stilu života najmanja pažnja poklanja zdravom položaju kičme, uzroci bola u gornjem delu leđa mogu biti uzrokovani raznim faktorima, u rasponu od lošeg držanja do osnovnih zdravstvenih stanja.

Neki od najčešćih uzroka bolova u gornjem delu leđa su:

 1. Loše držanje – popularni menadžerski “life style” nažalost podrazumeva i direktni udar na kičmeni stub, bilo da ste pogrbljeni pred računarom ili vreme provodite u kolima za volanom. Svakako prva na udaru je kičma, i to upravo gornji deo kičme koji čini cervikalni i torakalni deo. Nisu izostavljeni ni fizički poslovi koji sav teret prenose preko leđa.
 2. Naprezanje ili uganuće mišića – podizanje teških predmeta, uvrtanje ili iznenadni pokreti mogu izazvati naprezanje ili uganuće mišića gornjeg dela leđa, što može izazvati jak mobilišući bol.
 3. Povreda – nakon pretrpljene traume, kao što je pad ili saobraćajna nesreća, bolovi u leđima su gotovo sastavni deo oporavka. Uz adekvatno lečenje i tretmane, intenzitet bola će se smanjivati.
 4. Osteoartritis – ovo je degenerativna bolest zglobova koja može izazvati oštećenje diskusa u kičmi, što dovodi do gotovo hroničnog bola i ukočenosti.
 5. Diskus hernija – kada se diskusi koji se nalaze među pršljanovima u cervikalnom ili torkalnom delu kičme ispupče van granica prirodnog položaja, ovo može prouzrokovati oštar bol, nelagodnost i ograničiti pokrete.
 6. Ušinuće – kada su nervi u gornjem delu leđa komprimovani, mogu izazvati bol, utrnulost ili peckanje.
 7. Skolioza – poznatija kao zakrivnjenje kičmenog stuba, predstavlja još jedan od čestih uzroka bolova u leđima. Konstantna opterećenost mišićnog i neurološkog tkiva uzrokuje konstatntne bolove, oseća tenzije i ponekad trnjenja.
 8. Kičmena stenoza – postoje dva glavna tipa kičmene stenoze: centralna stenoza i foraminalna stenoza. Centralna stenoza se javlja kada se prostor u središtu kičmenog kanala sužava, dok se foraminalna stenoza javlja kada se prostor u foramenima, odnosno otvorima kroz koje prolaze spinalni živci, sužava. Kičmena stenoza može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su osteoartritis, degenerativne promene, povrede kičme ili tumori. Lekar može postaviti dijagnozu kičmene stenoze na osnovu simptoma, fizičkog pregleda, rendgenskog snimka kičme, CT-a ili MRI-a.
 9. Fibromialgija može biti jedan od uzroka bola u leđima. Fibromialgija uključuje različite simptome koji se mogu javljati u različitim kombinacijama i varirati u intenzitetu. Najčešći simptom je difuzni bol, koji može biti prisutan na različitim mestima na telu pa tako i u gornjem delu leđa. Pored bola, mogu se javiti i drugi simptomi kao što su trnjenje, utrnulost, slabost, vrtoglavica, glavobolja, depresija i anksioznost. Uzroci fibromijalgije nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se smatra da je povezana sa poremećajem u centralnom nervnom sistemu.
 10. Određeni karcinomi koji su locirani na unutrašnjim organima, mogu biti uzrok bola iako su nuspojava nekog oboljenja koje, nema mnogo veze sa kičmom osim što je u blizini kičmenog stuba. Pored kancera, bol se može manifestovati i usled drugih oboljenja ili stanja, depresije, anksioznosti, poput čira na želudcu, poremećaja lučenja želudačane kiseline pa čak i kod bronhitisa (usled jakog kašlja).

DA LI SE I KAKO LEČI BOL U GORNJEM DELU LEĐA?

Lečenje kao i izlečenje bolnog gornjeg dela leđa zavisi od osnovnog uzroka bola. Terapija će zavisiti od ozbiljnosti stanja kao i da li je bol prateći simptom ili je direktna posledica određenog stanja. S tim u vezi, lečenje je moguće medikamentima koji mogu pomoći u smanjenju bolova i upale. U nekim slučajevima se mogu propisati i lekovi na recept.

Još jedan od tretmana je fzikalna terapija koja može pomoći u ublažavanju bolova u gornjem delu leđa jačanjem mišića u tom području i poboljšanjem držanja.

Nisu novina ni terapije toplotom i hladnoćom kao i terapija masažom. Primena toplote ili hladnoće na zahvaćeno područje pomaže cirkulaciju i može pomoći da se smanji bol i upala. Terapija toplotom može pomoći u opuštanju napetih mišića, dok terapija hladnom može pomoći u smanjenju otoka i ukočenosti. Terapija masažom može pomoći u ublažavanju napetosti i poboljšanju protoka krvi.

Poslednja u nizu je hiruška intervencija, ali je ona retko potrebna. Neophodna u slučajevima kada je bol uzrokovan diskus hernijom, stenozom kičme ili drugim uslovima koji zahtevaju hiruršku intervenciju.

Važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste odredili najprikladniji plan lečenja za vaše specifično stanje. Pored lečenja, promena načina života može pomoći u sprečavanju i ublažavanju bolova u gornjem delu leđa.

DA LI JE PREVENTIVA MOGUĆA?

Prevencija bola je moguća. Za veliki broj simptoma dovoljno je promeniti nekoliko životnih navika i poboljšanje će biti osetno. Jedan od prvih elemenata prevencije je pravilno držanje. Trudite se da budete svesni trenutka kada ste se pogrbili i popravite držanje leđa, bez obzira da li sedite ili stojite.

Redovna fizička aktivnost, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili vežbanja u teretani, može pomoći u jačanju mišića što će u startu smanjiti rizik od bola.

Ne vezano samo za bol u leđima, već i zbog celokupnog stanja organizma, vodite računa o redukciji telesne težine. Prekomerna kilaža loše utiče na kompletan kičmeni stub, te se brojni problemi mogu rešiti jednostavnom redukcijom kilaže.

Obavezno obratite pažnju na pravilno dizanje tereta jer ono može biti rizično za kičmu.

Previše sedenja ili stajanja može uzrokovati napetost u mišićima gornjeg dela leđa. Zato pravite češće pauze i krećite se.

Gotovo zanemaren, a jako važan element je dobar jastuk. Odgovarajući oblik jastuka je veoma važan za pravilan položaj kičme i vrata u vreme odmora.

Bol u gornjem delu leđa može postati prošlost uz Žan Vulić therapy inovativnu metodu lečenja energetskom frekvencijom. Stimulacijom nerva posebnim aparatom direktno na bolnom mestu otklanjamo spazam u tkivu i mišićima i oslobađamo Vas uzroka bola. U zavisnosti od Vašeg stanja terapija može trajati od 30 sekundi do nekoliko minuta, a napredak se, u velikom broju slučajeva, oseća odmah!

Ukoliko imate problem sa bolom u gornjem delu leđa, kontaktirajte nas i zakažite svoju terapiju sa našim specijalistima, a naše je da vas uverimo da je život bez bola moguć.

ŽAN VULIĆ TERAPIJA DOKAZANO EFIKASNA ZA LEČENJE BOLOVA U LEĐIMA

Kad nas nešto boli, nije bitno ni šta ni gde, neprijatno je, a tokom trajanja bola najviše smo fokusirani upravo na to mesto – izvor bola. I bol u vratu, a pogotovo bol u leđima, za koji istraživanja kažu da ga je preko 90% ljudi osetilo u nekom periodu svog života, umnogome utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, i na taj način čine nas nezadovoljnim i loše raspoloženim. A kad smo mi loše raspoloženi, dragi ljudi oko nas ne postaju srećniji i tako stvaramo atmosferu u kojoj zapravo ne želimo da živimo. Zato neretko ponavljamo da je krajnji cilj naše terapije da vam se kroz izlečenje i saniranje bola vrati osmeh na lice, a kad je osmeh tu to znači da smo svi zdravi, srećni i bezbrižni.

Bol u vratu predstavlja glavni simptom grupe oboljenja koja se zove cervikalni sindrom. Lokalizovan je u predelu zadnje strane vrata, gde se nalaze mišići vrata. A uzrok bola u kičmi najčešće je istegnuće ili povreda nekog pršljena, tetive ili ligamenta. Česta posledica bola u vratu je njegovo širenje ka ramenima, i osećaj mravinjanja (trnu prsti), dok je kod bola u kičmi to trnjenje, žarenje i slabosti u ekstremitetima, kao i vrtoglavice, gubitak osećaja dodira, bol u rukama i nogama.

Žan Vulić terapija je osmišljena iz jednog prostog razloga – da vas reši bola. Usavršavana je preko 20 godina, a uspešnost i poboljšanje, odnosno smanjenje bola za oko 30% osetno je već nakon prve terapije, kako kažu naši klijenti, kojih je do sada bilo više hiljada.

POGLEDAJTE KAKO SMO POMOGLI DANIJELI BORAČEV DA REŠI PROBLEM SA HRONIČNIM BOLOM U LEĐIMA

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.