terapija-ledja

Šta je skolioza i da li se leči?

Skolioza predstavlja zakrivljenje kičme koja se najčešće javlja kod tinejžera, ali neretko se može dijagnostifikovati i u ranijem periodu.

Bez obzira što se najčešće dijagnostifikuje kod dece i mladih, odrasli takođe mogu biti pogođeni ovim stanjem. U većini slučajeva uzroci skolioze nisu poznati.

Čak i blago kriva, može izazvati tenziju, bol i druge probleme. Kada je krivina kičmenog stuba veća od 10 stepeni, smatra se skoliozom.

Većina slučajeva skolioze je blaga, ali nije retkost da se vremenom, ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme, stanje pogorša. Kiropraktika može biti sastavni deo tretmana skolioze, a tu su i fizioterapeutske vežbe i terapije.

Zato je tu inovativna Žan Vulić terapija. Ovom gotovo terapijom bezbolnom terapijom, lečimo uzrok bola, a ne bol kao posledicu. Zato što poznajemo i razumemo razlog vašeg bola, zato vam možemo pomoći i trajno vas rešiti problema sa kičmom.

Za lečenje skolioze i olakšavanje problema koje ona sa sobom nosi, Žan Vulić therapy nudi više tretmana različite vrste kako bi se vaša  stanje tretiralo na najbolji mogući način,i kako bi se došlo do brzog i trajnog rezultata.

U zavisnosti od težine problema, u Žan Vulić therapy tretman je moguće ponoviti, sve sa ciljem da vam pomognemo da živite bez bola.

Ipak, u mnogim slučajevima, tretman nije potreban osim korektivnih vežbi koje mogu stvoriti zaustaviti dalje zakrivljenje kičmenog stuba. Ukoliko je stanje ozbiljnije ili progresivno, u nekim situacijama će biti potrebna kičmena proteza, ali i operativni zahvat.

Šta je Kobov ugao?

Kobov ugao definiše ugao deformiteta kičme. Ovim terminom i njegovim koefijentom se opisuje oštećenje kičme i/ili krivina kičme usled skolioze. Ova mera se koristi da bi se pratilo stanje i odredile terapije.

Kako i zašto nastaje skolioza?

Zvaničan razlog nastanka skolioze nije u potpunosti jasan, ali se skolioza prema nastanku deli na idiopatsku, urođenu ili neuromišićnu. Idiopatska skolioza je dijagnoza kada se isključe svi drugi uzroci i čini je gotovo 80% svih slučajeva.

Najčešći tip skolioze je adolescentska idiopatska skolioza i obično se dijagnostikuje tokom puberteta. Razlozi nastanka ove vrste skolioze se mogu (ne nužno) vezati za brzi rast deteta, loše držanje ili neaktivnost.

Urođena skolioza je rezultat abnormalnosti pršljenova i može se javiti na bilo kojoj lokaciji kičmenog stuba. Sa rastom deteta, geometrija i lokacija abnormalnosti određiće brzinu kojom skolioza napreduje. Pošto su ove abnormalnosti prisutne pri rođenju, kongenitalna skolioza se obično otkriva u mlađoj dobi od idiopatske skolioze.

Treća vrsta skolioze je neuromuskularna skolioza i ona podrazumeva skoliozu kao rezultat neurološkoh oboljenja. Ovo uključuje skoliozu povezanu sa cerebralnom paralizom, traumom kičmene moždine, mišićnom distrofijom, spinalnom mišićnom atrofijom i td. Ova vrsta skolioze generalno napreduje brže od idiopatske skolioze i često zahteva hirurško lečenje.

Šta uzrokuje skoliozu kod odraslih?

Uzrok skolioze kod odraslih varira u zavisnosti od vrste skolioze. Najčešći oblik skolioze kod odraslih je degenerativna skolioza (krivine kičme kako starimo). Skolioza odraslih može biti slučaj pedijatrijske skolioze koja je bila neotkrivena do odraslog doba.

U nekim slučajevima, adolescentna skolioza može razviti simptome sa starenjem i zahteva lečenje. Idiopatska skolioza kada počne ili se dijagnostifikuje nakon puberteta, naziva se idiopatska skolioza odraslih jer se kriva otkriva nakon potpunog rasta I formiranja skeleta.

Koji su simptomi skolioze?

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na mogućnost skolioze.

Neki od znakova su:

  • ramena, vaša ili vašeg deteta su neujednačena (posmatrajući u mirnom stajaćem stavu), jedna ili obe lopatice mogu da vire,
  • glava nije centrirana direktno iznad karlice,
  • jedan ili su oba kuka su podignuta ili su neobično visoka,
  • rebra nisu na istoj visini,
  • boja i tekstura kože se oko kičme menja.

Praksa je potvrdila da deo pacijenata koji ima potvrđenu skolikozu u nekom delu kičme ima i druga pridružena stanja vezana za pršljanove i diskove, njihove anomalije i deformitete.

Ako pacijent sa dijagnostikovanom idiopatskom skoliozom ima više od blage nelagodnosti u leđima, savetuje se detaljna provera kako bi se otkrio razlog bola.

Kako se dijagnostifikuje skolioza?

Nakon sumnje da postoji deformitet, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Standardni ispit koji ponekad koriste pedijatri i lekari specijalisti na pregledima naziva se Adamov test. Tokom ovog testa, pacijent se naginje napred sa skupljenim stopalima i savija se za 90 stepeni u struku. Iz ovog ugla, ispitivač može lako da otkrije bilo kakvu asimetriju trupa ili bilo koje abnormalne krivine kičme.

Ovo je jednostavan početni skrining test koji može otkriti potencijalne probleme, ali ne može tačno odrediti tačan tip ili težinu deformiteta. Za preciznu dijagnostiku potrebni su dodatni testovi i snimanja.

Ovi snimci će pokazati strukturu pršljenova i mogu pokazati potencijalne uzroke bola, odnosno infekcija, preloma, deformiteta i td.

Skeniranje kompjuterizovanom tomografijom (CT ili CAT skeniranje) može prikazati oblik i veličinu kičmenog kanala, njegov sadržaj i strukture oko njega. Veoma dobar u vizualizaciji koštanih struktura.

Magnetna rezonanca predstavlja dijagnostički test koji proizvodi trodimenzionalne slike telesnih struktura pomoću moćnih magneta i kompjuterske tehnologije. Ovaj snimak može prikazati kičmenu moždinu, nervne korene i okolna područja, kao i uvećanje, degeneraciju i deformitete.

Skolioza se može zaustaviti a poboljšanja stanja kičme nisu retka

Bitno je razumeti da se prognoza skolioze može značajno poboljšati. Iako skolioza tehnički nije izlečiva, ovo je stanje kičme sa kojim se savršeno može voditi normalan život uz praćenje stanja.

Sa pravim pristupom, možete živeti ispunjen život sa minimalnim ograničenjima.

Dokle god ste posvećeni planu koji ste napravili sa lekarom specijalistom, možete značajno unaprediti kvalitet života bez midera ili operacija.

Brzo rešenje problema koje izaziva skolioza nije realnost, ali zato jeste život bez bola u leđima.

Klinika Žan Vulić therapy se može pohvaliti fantastičnim rezultatima u oblasti rehabilitacije i fizioterapeutskih tretmana kod skolioze. Naši pacijenti su se već nakon par terapija pohvalili da se osećaju bolje, pokretnije i sa manje bola.

Naš tim profesionalaca ne prepušta ništa slučaju. Pre određivanja konkretne terapije, biće sprovedena dijagnostika kao i stepen zakrivljenja kičme.

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Već nakon prve terapije, poboljšanje je osetno, a nakon seta terapija, vaše zadovoljno lice je biti još jedna potvrda naše svrhe – dokazati da je život bez bola moguć.

Zato ne odlažite mogućnost da živite lep život u svom telu i zakažite svoj termin.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna u tretmanu skolioze

Bol u vratu i ramenima, problem sa uklještenim nervima, blage nesvestice, povremeni probadajući bol u leđima… poznato? Kriva kičma, poznatija i kao skolioza može izazvati brojne probleme koji mogu biti rezultat određenog stepena defotmiteta kičmnog stuba.

Deformitet u vidu zakrivljenja kičmenog stuba u obliku slova “S” poznat je kao skolioza. Ovo zakrivnjenje se najčešće javlja u ranom životnom dobu, ali nije retkost da se i kod odraslih dijagnostifikuje ovo stanje. Nekada urođena a nekada stečena, skolioza može narušiti kvalitet života ukoliko se ne sanira. Simptomi koji ukazuju da je možda u pitanju skolioza su: neujednačena linija ramena (posmatrajući u mirnom stajaćem stavu), neujednačen položaj lopatice, položaj glave nije direktno iznad karlice, jedan ili oba kuka su podignuta ili su neobično visoka, rebra nisu na istoj visini, boja i tekstura kože se oko kičme menja.

Osim u retkim, retkim slučajevima skolioze koju prate pridružene bolesti i za koju je neophodan operativni zahvat, ambulanta Žan Vulić se može pohvaliti fantastičnim rezultatima u oblasti rehabilitacije i fizioterapeutskih tretmana kod skolioze. Kod urođenih skolioza je najbolje početi u što ranijem dobu sa rehabilitacijom, i kod takvih dijagnoza naša terapija je delotvorna, s tim što se pored naših terapija savetuje rad i obuka korektivnih vežbi. Stečena skolioza se najčešće javlja u pubertetu i tu je važno početi sa terapijom i vežbama dok je još u razvoj u toku.

Punih 20 godina usvaršavana, ova jedinstvena Žan Vulić terapija laserom, koristi energetsku frekvenciju koja prodire kroz tkivo direktno na mestu bola i “budi” nerve, razbija spazam u tkivu i prokrvljuje mišiće. Na taj način, ova metoda gotovo momentalno oslobađa bola, a naši pacijenti su se već posle prvog tretmana osećali bolje, rasterećenije i bili bolje raspoloženi.

POGLEDAJTE KAKO SMO POMOGLI MIRJANI DA REŠI PROBLEM SA DUPLOM SKOLIOZOM

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.