muskarac-krevet-bol

Kako lečiti bolove u leđima?

Neko bol u leđima vezuje za vrste poslova u kojima se dosta sedi, neko za genetiku, neko za povredu, ali svakako im je zajedničko to da narušava kvalitet života.

Mi možemo da vam pomogemo da živite život bez bola u leđima.

Uporan bol u krstima koji se “spušta niz nogu” je zaista jak ometajući faktor svakodnevice.

Zato je tu inovativna Žan Vulić terapija. Ovom gotovo terapijom bezbolnom terapijom, tretiramo uzrok bola, a ne bol kao posledicu.

Zato što poznajemo i razumemo izvor bola u leđima, zato vam možemo pomoći i trajno vas rešiti bola.

Upoznajte vaš bol u leđima

Bol u leđima je jedan od najčešćih bolova  današnjice. Intenzitet bola se može kretati od “tupog” do oštrog, gotovo mobilišućeg bola. Može se javiti usled povrede, nepravilnog položaja ili se može javljati usled degenerativnih promena kičmenog stuba ili drugih medicinskih stanja.

Bez obzira na intenzitet bola, bol u leđima se leči. Vreme lečenja će varirati u zavisnosti od uzroka i simptoma. Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti da poboljšate svoje zdravlje i smanjite šanse za razvoj hroničnog ili dugotrajnog bola u leđima.

Kako bi se upoznali sa razlozima bola i načinima kako lečiti bol u leđima, bez obzira u kom delu bio, važno je da na kratko upoznamo anatomiju leđa.

Kako funkcionišu ljudska leđa?

Postoji mnogo različitih struktura u leđima koje rade zajedno kako bi podržale vaše telo. Problemi sa bilo kojom od ovih struktura mogu izazvati bol u leđima. Leđa se sastoje od kompleksne strukture mišića, ligamenata, tetiva, diskova i kostiju, Svi ovi sistemi rade sinhronizovano i omogućavaju nam da se krećemo.

Problemi sa bilo kojom od ovih komponenti mogu dovesti do bolova u leđima. U nekim slučajevima bola u leđima, njegov uzrok ostaje nejasan.

Ko može imati bolove u leđima?

Svako. Svako može imati problem sa bolom u leđima, bilo da je to neko ko sedi po čitav dan do profesionalnog sportiste. Međutim, postoji nekoliko faktora koji  mogu uticati  na vrstu bola i njegov intenzitet.

Faktori rizika povećavaju šanse za razvoj bolova u leđima i mogu uključivati:

 • smanjena kondicija – vrlo često neaktivnost prouzrokuje bol u leđima. Slabi mišići leđa i stomaka možda neće pravilno podržavati kičmu. Takođe, bol u leđima je verovatniji ako vežbate previše naporno nakon što ste neko vreme bili neaktivni.
 • prekomerna telesna težina – gojaznost uz neaktivnost je gotovo siguran put za hronični bol u leđima. Slaba muskulatura i povećana opterećenost organizma, će u velikom broju slučajeva biti uzrok bolu.
 • vrsta posla – poslovi koji zahtevaju podizanje teškog tereta, guranje, povlačenje ili uvrtanje mogu da povrede leđa. Posao za stolom takođe može igrati ulogu, posebno ako imate loše držanje ili sedite ceo dan u neudobnoj stolici.

Pored svega navedenog, važan faktor rizika su starost i genetika.

Vrste bolova u leđima i simptomi

Bolove u leđima možemo svrstati u sledeće grupe:

 • akutni bol u leđima – javlja se iznenada i obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja.
 • subakutni bol u leđima – javlja se postepeno ili iznenada i traje i do dvanaest nedelja.
 • hronični bol – javlja se postepeno ili iznenada i konstantan je (duže od tri meseca).

Bol u leđima može varirati od lokalnog bola na određenom mestu do generalizovanog bola koji se širi po celim leđima. Ponekad bol u leđima može da se implicira na druge delove tela, poput noge, stomaka ili ruke.

Intenzitet bola u leđima svaka osoba doživljava na svoj način.

U zavisnosti od vrste, uzroka i lokacije bolova u leđima, bol se može definisati kao:

 • bol pri pokretu,
 • bol pri stajanju ili sedenju,
 • povremeni oštar bol
 • ili ukočenost leđa ili ekstermiteta.

Poseta lekaru je obavezna ukoliko se vaše stanje ne poboljša nakon nekoliko nedelja ili ako se neki od sledećih simptoma javi sa bolom u leđima poput peckanja, slabost u nogama, trnjenje, groznica, otežano mokrenje i dr.

Ozbiljnost, trajanje i verovatnoća da će vaš bol u leđima nestati sam od sebe zavise od osnovnog stanja koje uzrokuje vaš bol.

Ukoliko je bol u leđima uzrokovan istegnućem ili manjim povredama će najverovatnije reagovati na samopomoć i bol će se vrenenom smanjiti. Ipak,  bol usled problema kao što su išijas, diskus hernija i izmeštanje nerva može potrajati duže.

Ozbiljnija stanja koja izazivaju bol u leđima, kao što su kancer, frakture i fibromijalgija, mogu zahtevati kontinuirano lečenje, procedure i možda operaciju da bi se postiglo značajno poboljšanje.

Prva pomoć kod bola u leđima

U nekim situacijama dovoljno je u kućnim uslovima pružiti samopomoć kod bola u leđima i bol će nestati. To obuhvata bolove uzrokovane ukočenošću, dugim sedenjem ili istegnućem.

Jedna od prvih tehnika su tople ili hladne obloge. Ukoliko je u pitanju upala, možda vam mogu pomoći blage obloge kao i masti ili gelovi na bazi mentola koje možete naći u slobodnoj prodaji.

Pored obloga i odmora, možete raditi blage vežbe istezanja i vežbe za jačanje leđa. Budite veoma oprezni sa ovim vežbama, osluškujte svoje telo i ne prelazite prag bola. Opuštajte se, odmarajte, ali ne nužno u krevetu. Praksa je pokazala da je dugo ležanje kontraproduktivno jer može izazvati još veće bolove u leđima ili atrofiju nekih drugi mišića.

Lekovi protiv bolova kao krajnja nužda

Nekada je bol teško sanirati bez analgetika. Pored obloge i blagih vežbi, uobičajeni lekovi protiv bolova mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima. To uključuje lekove za ublažavanje bolova poput analgetika (brufen, diklofenak, naproksen….). Svakako, napomenite apotekaru za šta su vam potrebni ovi lekovi i da li koristite neku terapiju već. Lokalni lekovi za ublažavanje bolova koji se primenjuju putem krema, masti, melema ili flastera takođe mogu pomoći.

Ako ovi lekovi nisu dovoljno jaki da samiraju bol, konsultujte se sa lekarom a on vam može prepisati odgovarajuću terapiju koja može sadržati i jače lekove koji se izdaju na recept kao i neurorelaksanse.

Posetite fizioterapeuta

Fizioterapeut može da vas nauči vežbama koje će vam pomoći da ojačate mišiće koji podržavaju vaša leđa, povećaju vašu fleksibilnost i poboljšate držanje. Kada se redovno izvode, ove vežbe mogu pomoći u ublažavanju bolova i sprečavanju povratka bolova u leđima.

Fizioterapeut vas takođe može obrazovati o tome kako možete da modifikujete svoje pokrete i držanje kako biste izbegli pojačavanje bola dok ste aktivni.

Hiruški zahvat – kada se iscpre sve alternative

Operacija za bol u leđima se obično predlaže samo ako svi drugi “konzervativni” ili nehirurški tretmani ne ublaže vaš bol. Vrsta operacije koju vaš lekar preporučuje zavisi od uzroka vašeg bola i vaše medicinske istorije, iako oni mogu odlučiti da niste dobar kandidat za proceduru.

Najčešće operacije koje lekari izvode su: uklanjanje dela diska, oslobađajući pritisak na koren nerva ili kičmeni kanal, uklanjanje koštanih izraslina i koštanih zidova pršljenova, spinalna fuzija, operacija koja spaja dva ili više pršljenova u kičmi itd.

Ne zanemarite ni alternativne terapije

Osvežite trpezu. Ako je vaš bol u leđima uzrokovan ankilozirajućim spondilitisom ili drugim vrstama artritisa, uzimanje dodatka kurkume može ublažiti bol, iako neće zaustaviti napredovanje bolesti. Kurkuma deluje tako što blokira inflamatorne puteve uključene u ankilozni spondilitis. U stvari, neke studije su pokazale da kurkumin može biti sličan po efikasnosti određenim lekovima za ovu svrhu.

Druge alternativne terapije koje mogu ublažiti bol u leđima uključuju:

Akupunktura. Možda izgleda neprijatno, ali ova kineska metoda ne boli kada je primenjuje licencirani profesionalac. Iglice se stavljaju ispod kože u određenim tačkama na telu. Ova tehnika može olakšati dugotrajan bol u kolenima, donjem delu leđa i vratu. Ipak, pre uzimanje bilo čega, treba konsultovati lekara.

Kiropraktika. “Nameštanje” mišića i zglobova može biti dobar način lečenja bola. Kiropraktika može smanjiti bol u donjem delu leđa isto kao i neki lekovi koji se izdaju na recept. Može pomoći i kod lečenja bola vratu i leđima.

Svakako je preporuka da se dobro raspitate o preporukama kiropraktičara, jer je ova tehnika može biti vrlo opasna ako je ne izvodi lice koje je licencirano za to.

Joga. Ova indijska metoda kombinuje vežbe disanja, meditaciju i postavljanje tela u različite položaje. Pravilno pozicioniranje koje zagovara joga, može pomoći pri smanjenju bola u donjem delu leđa, bola u ramenima i vratu. Čestim upražnjavanjem joge, naviknućete telo na pravilan položaji i postati puno svesniji loših pozicija tela.

Vođena vizualizacija. Za ovo vam je potreban profesionalni terapeut. Vođena vizualizacija može pomoći u ublažavanju tenzionih bolova i bolova prouzrokovanog rakom i fibromialgijom.

Prevencija simptoma bola u leđima

Ne mogu se sprečiti svi bolovi u leđima, ali redovna vežba, dobro držanje i druga prilagođavanja načina života mogu smanjiti vaše šanse za razvoj bolova u leđima.

Evo nekoliko saveta:

 • ispravite leđa – držite ramena ravno preko kukova, a uši iznad ramena.
 • rasporedite svoju težinu ravnomerno na stopalima kada stojite.
 • kada sedite, izvadite predmete iz zadnjih džepova, koristite stolice koje podržavaju donji deo leđa. Podesite visinu stolice tako da vam stopala budu ravno na podu i ustanite da prošetate najmanje jednom u 30 minuta.
 • održavajte zdravu težinu i jedite hranljivu ishranu sa dovoljno kalcijuma i vitamina D.
 • nosite udobne cipele.
 • ne pokušavajte da podižete preteške predmete, a ako morate, pazite da ih podižete tehnikom upiranja nogama i kukovima, a ne leđima, i držite predmet blizu tela.
 • ostavite cigarete.

Ako bol ne prolazi ili bar ne pokazuje jasnu tendenciju slabljenja u vremenskom periodu, potrebno je obratiti se stručnom licu u cilju dodatnih pregleda i lečenja.

Ukoliko se odlučite za tretmane Žan Vulić terapije, već posle prvog tretmana očekujte olakšanje koje dobijate medikamentima, a pri tom dobiti mnogo trajnije rešenje koje će uticati na izvor bola.

Verujemo da vas Žan Vulić terapija može dovesti do potpunog izlečenja. Nakon samo nekoliko tretmana, možete očekivati oporavak vaših tkiva, nerava i mišića, što će učiniti da se vratite životu bez bola.

Pozovite nas i zakažite svoj prvi pregled i terapiju.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna za lečenje bolova u leđima

Kad nas nešto boli, nije bitno ni šta ni gde, neprijatno je, a tokom trajanja bola najviše smo fokusirani upravo na to mesto – izvor bola. I bol u vratu, a pogotovo bol u leđima, za koji istraživanja kažu da ga je preko 90% ljudi osetilo u nekom periodu svog života, umnogome utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, i na taj način čine nas nezadovoljnim i loše raspoloženim. A kad smo mi loše raspoloženi, dragi ljudi oko nas ne postaju srećniji i tako stvaramo atmosferu u kojoj zapravo ne želimo da živimo. Zato neretko ponavljamo da je krajnji cilj naše terapije da vam se kroz izlečenje i saniranje bola vrati osmeh na lice, a kad je osmeh tu to znači da smo svi zdravi, srećni i bezbrižni.

Bol u vratu predstavlja glavni simptom grupe oboljenja koja se zove cervikalni sindrom. Lokalizovan je u predelu zadnje strane vrata, gde se nalaze mišići vrata. A uzrok bola u kičmi najčešće je istegnuće ili povreda nekog pršljena, tetive ili ligamenta. Česta posledica bola u vratu je njegovo širenje ka ramenima, i osećaj mravinjanja (trnu prsti), dok je kod bola u kičmi to trnjenje, žarenje i slabosti u ekstremitetima, kao i vrtoglavice, gubitak osećaja dodira, bol u rukama i nogama.

Žan Vulić terapija je osmišljena iz jednog prostog razloga – da vas reši bola. Usavršavana je preko 20 godina, a uspešnost i poboljšanje, odnosno smanjenje bola za oko 30% osetno je već nakon prve terapije, kako kažu naši klijenti, kojih je do sada bilo više hiljada.

Pogledajte kako smo pomogli Danijeli Boračev da reši problem sa hroničnim bolom u leđima

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.