bol-u-kolenu-terapija

Bol u kolenu i terapije koje pomažu

Gotovo da ne postoji osoba koja u nekom trenutku nije osetila bol u kolenu. Bilo da je oštar ili tup bol u pitanju, ometa svakodnevne aktivnosti. Bez obzira na pol i starost, fizičku aktivnost ili genetsku predispoziciju, kolena su zglobni mehanizmi koji su nosač našeg tela i omogućavaju svakodnevno kretanje.

Bol u kolenu je najčešće povezana sa opštim habanjem od svakodnevnih aktivnosti poput hodanja, čučanja i/ili stajanja. Svakako, osobe koje su aktivnije, posebno sportisti, imaju veću šansu da se upoznaju sa bolom u kolenu.

Ali bez obzira da li je bol u kolenu uzrokovan starenjem ili povredom, to može biti smetnja, pa čak i iscrpljujuća u nekim okolnostima.

Znamo koliko bol može sa utiče da budemo nervozni i neraspoloženi. Dugogodišnje iskustvo i rad sa pacijentima naučio nas je da je uspeh osloboditi ljude bola i vratiti im osmeh na lice.

Zato smo mi tu da uklonimo fizički bol iz vašeg života i učinimo da se sa radošću vraćate dnevnim aktivnostima.

Kratka anatomija kolena

Koleno je zglob koji podnosi veliki stres i pritisak svakodnevnih aktivnosti.

Koleno ujedno predstavlja i najveći zglob u našem organizmu i čine ga:

 • meniskus – vrsta hrskavice za amortizaciju duboko u zglobu.
 • tetive – vlakna koja povezuju mišiće sa kostima.
 • ligamenti – tkiva koja vezuju kosti za druge kosti.
 • bursa – tanki zaštitni jastučići ispod kože.
 • kosti

U osnovi, koleno predstavlja sastav dve duge kosti nogu koje se drže zajedno mišićima, ligamentima i tetivama. Koleno čine dve grupe mišića: mišići kvadricepsa koji se nalaze na prednjoj strani butina i koji ispravljaju noge, i mišiće na zadnjoj strani butine, koji savijaju nogu.

Uzroci i simptomi bola u kolenu

Bol u kolenima je veoma česta pojava i obično nije znak nečeg ozbiljnog. Postoji mnogo mogućih uzroka, koji se kreću od jednostavnog naprezanja mišića pa do povrede ili hroničnog oboljenja.

Bol u kolenu se često može lečiti kod kuće i trebalo bi da se osećate bolje nakon nekoliko dana.

Kako starite, bol u kolenu može postati češći. Takođe, prekomerna težina direktno može biti uzrok opterećenja na kolenima te i bola u kolenima.

Ipak, uzrok bola može biti i dosta ozbiljniji kada je potrebno potražiti struču pomoć.

Definišite bol u kolenu

Ako osetite bol u kolenu, važno je utvrditi da li je bol akutne, subakutne ili hronične prirode. Ovo može pomoći u vođenju pravilne dijagnoze i lečenja.

 • Akutni bol u kolenu – javlja se 1-7 dana nakon povrede. Za to vreme, trebalo bi da odmorite koleno i pustite da se povređene strukture zacele pre nego što započnete bilo kakave pokrete.
 • Sub-akutni bol u kolenu – javlja se od 2-6 nedelja nakon povrede. Ovo je dobro vreme da započnete lagane pokrete oko kolena kako biste povratili pokretljivost.
 • Hronični bol u kolenu – bol koji traje duže od 8-12 nedelja. Bol u kolenu koji je hroničan treba da proceni ortoped u saradnji sa fizijatrom i fizioterapeutom.

Koji su uobičajeni problemi sa kolenom?

Iako je najčešći razlog bola u kolenu starenje, neaktivnost ili prekomerna aktivnost, prekomerna težina ili genetski nasleđen faktor uzrok bola može biti dosta agresivniji.

Postoji nekoliko mogućih uzroka za bol u kolenu:

 • istegnuće ligamenata – kod istegnuća ligamenata oseća se umereni bol sa unutrašnje strane kolena, bez izraženog otoka i podliva. Pri pritisku pojačava se bol.
 • parcijalno kidanje ligamenata – prisutan je bol koji se pojačava pri pokretu. Kod ovog tipa povreda naročito su opasni pokreti promene smera i dejstva spoljašnje sile koje mišići ne mogu da apsorbuju .
 • potpuno kidanje ligamenata – javlja se jak bol. Hod je značajno otežan. Otok je prisutan. Koleno je nestabilno. U većini slučajeva, dolazi do prsnuća prednjeg ukrštenog ligamenta;
 • povreda meniskusa – ova povreda se javlja pri učestalim traumama i kod jakih rotacija kolena. Pored bola, ograničenog pokreta kolena, crvenila i otoka, jedan od pouzdanih simptoma koji ukazuju na povredu meniskusa je nemogućnost potpunog ispravljanja noge.
 • tendonitis – poznatije kao upala tetiva može biti posledica prekomerne fizičke aktivnosti kao što je trčanje, skakanje ili vožnja bicikla.
 • artritis – Osteoartritis je najčešći tip artritisa koji pogađa koleno. Osteoartritis je degenerativni proces gde se hrskavica u zglobu postepeno troši. Često pogađa ljude srednjih i starijih godina. Osteoartritis može biti uzrokovan prekomernim stresom na zglobu, kao što su ponovljene povrede ili prekomerna težina.
 • reumatoidni artritis – takođe može uticati na bol u kolenu izazivanjem upale zgloba i uništavanjem hrskavice kolena.

Vrlo često se kod povrede kolena čuje jak zvuk, što je siguran znak da je došlo do ozbiljne povrede kolena. Sportisti vrlo često završavaju sportsku utakmicu posle ovakvih povreda, ali kada se zglob ohladi osećaju jak bol i otežano kretanje.

Terapija za bol u kolenu

Jačanje mišića oko kolena učiniće ga stabilnijim. Vaš lekar može preporučiti fizikalnu terapiju ili različite vrste vežbi za jačanje na osnovu specifičnog stanja koje uzrokuje vaš bol.

Ako ste fizički aktivni ili se bavite nekim sportom, možda će vam trebati vežbe za pravilnije pokrete kako bi zaštitili kolena od daljeg povređivanja.

U nekim slučajevima, vaš lekar može predložiti ubrizgavanje lekova ili drugih supstanci direktno u vaš zglob. Ovo se najčešće odnosi na kortikosteroide kao leka koje može pomoći u smanjenju simptoma i obezbediti olakšanje bola koje može trajati nekoliko meseci.

Hijaluronska kiselina je još jedna opcija i predstavlja gustu tečnost, koja se može ubrizgati u vaše koleno kako bi se poboljšala pokretljivost i ublažio bol. Treća opcija je plazma bogata trombocitima (PRP tretman) koja sadrži koncentraciju mnogih različitih faktora rasta za koje se čini da smanjuju upalu i podstiču zarastanje.

Efikasne terapije za bol u kolenu uključuju

Mirovanje i odmor za tretman bola u kolenu

Mirovanje i odmor su ključni za oporavak od bola u kolenu. Kada je koleno povređeno ili upaljeno, važno je smanjiti opterećenje na zahvaćenom području kako biste omogućili vreme za ozdravljenje. Odmor daje priliku tkivima i ligamentima da se regenerišu i obnove.

Tokom perioda mirovanja, izbegavajte aktivnosti koje opterećuju koleno kao što su trčanje, skakanje ili dugotrajno stajanje. Umesto toga, odaberite aktivnosti koje su manje naporne na koleno, kao što su plivanje ili vožnja bicikla.

Odmor je takođe važan za kontrolu upale u kolenu. Kada se aktivno odmarate, smanjujete protok krvi u povređenom području, što može pomoći u smanjenju otoka i upale. Ovo može biti posebno korisno u slučaju artritisa ili drugih upalnih stanja kolena.

Primena leda na bolno kolenu

Primena leda na bolno koleno je veoma korisna mera za smanjenje bola i otoka. Led ima svojstva koja pomažu u smanjenju upale i umirenju nervnih završetaka u kolenu.

Kako bi se pravilno primenio led, prvo je potrebno pripremiti hladni paket ili ledene kocke i umotati ih u čistu tkaninu ili peškir kako bi se izbegla direktna koža-na-led kontakt. Zatim nanesite led na bolno područje kolena, nežno ga pritiskajući.

Preporučeno vreme primene leda je 15-20 minuta, a može se ponoviti nekoliko puta dnevno, obično svaka 2-3 sata. Važno je napomenuti da se led nikada ne sme držati na koži duže od 20 minuta jer to može izazvati iritaciju ili oštećenje kože.

Protivupalni lekovi za bolove u kolenu

Protivupalni lekovi, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, često se prepisuju za smanjenje upale i bola u kolenu. Ovi lekovi deluju blokiranjem enzima koji proizvodi zapaljenske supstance u telu, čime se smanjuje upala i ublažava bol.

Ovi lekovi su dostupni u obliku tableta, kapsula, gelova ili krema koje se mogu naneti direktno na kožu kolena. Važno je razgovarati sa lekarom pre upotrebe bilo kakvog leka, kako bi se utvrdilo najpogodnije doziranje i odabrali lekovi koji su bezbedni i efikasni za vaše specifično stanje.

Fizikalna terapija za bol u kolenu

Fizikalna terapija je važna komponenta lečenja bolova u kolenu. Fizioterapeut je stručnjak koji će vam pomagati u razvoju programa vežbi prilagođenog vašim specifičnim potrebama i stanju kolena. Glavni cilj fizikalne terapije je poboljšanje funkcionalnosti kolena, smanjenje bola i sprečavanje daljeg oštećenja.

Fizioterapeut će proceniti vaše trenutno stanje kolena, analizirati pokrete, ravnotežu i snagu mišića kako bi odredio najefikasniji plan tretmana. Program vežbi će se fokusirati na jačanje mišića koji podržavaju koleno, kao i na poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti zgloba.

Vežbe za jačanje mišića noge, kao što su čučnjevi, iskoraci i vežbe sa otporom, mogu biti deo programa. Takođe, vežbe istezanja za fleksibilnost mišića oko kolena mogu biti korisne u poboljšanju opsega pokreta i smanjenju krutosti zgloba.

Važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste identifikovali uzrok bola i odabrali najefikasniju terapiju za vaše stanje.

Da li je neophodno operisati koleno?

Ako imate povredu koja može zahtevati operaciju, obično nije neophodno da se odmah operiše. Pre nego što donesete odluku, razmotrite prednosti i nedostatke nehirurške rehabilitacije i hirurške rekonstrukcije u odnosu na ono što vam je najvažnije.

Primena fizioterapije kod bola u kolenu

Ukoliko se odlučite za posetu fizioterapeutu, vaš fizioterapeut će izvršiti detaljnu procenu kako bi utvrdio uzroke i faktore koji doprinose vašem bolu u kolenu. Snaga, fleksibilnost i ravnoteža vašeg kolena će biti ključne za određivanje tehnike masaže mekih tkiva i mobilizacije zglobova kako bi se ublažili napetost mišića ili ukočenost zglobova.

Takođe , upotreba ultrazvuka i toplotnih terapija u kombinaciji sa vežbama učiniće da se stimuliše dotok krvi u to područje kako bi se ubrzalo zarastanje, kao i opuštanje mišića.

Kako izgleda Žan Vulić terapija za bol u kolenu?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost. Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

Naša misija je da vam se vrati osmeh na lice! A to ćemo postići tako što ćemo vam uz pomoć jedinstvene Žan Vulić terapije laserom, sa određenom frekvencijom, prokrviti nerve i mišiće i na taj način im vratiti snagu, a rasteretiti i opustiti bolne delove kolena.

Zaslužujete život bez bola. Pozovite i zakažite svoj prvi pregled.

ŽAN VULIĆ TERAPIJA DOKAZANO EFIKASNA KOD BOLOVA U KOLENU

Koleno je najveći i samim tim osnovni zglob u našem telu koji nam pomaže da stojimo čvrsto na nogama. Međutim, šta se dešava kada u kolenu osećamo bol usled nekadašnjeg pada, uganuća ili sportske povrede? Ne možemo da obavljamo osnovnu ljudsku funkciju – da normalno hodamo. Pritom se plašimo da svaki nagli ili nezgodan pokret može da načini još veću štetu. Zato vam i savetujemo da nam se ukoliko imate bilo kakav problem sa kolenom, javite na vreme.

Uzroci bolova u kolenu mogu biti razni. Kod mlađih najčešće je to: povrede meniskusa i ligamenata kao i osteohondritis disekans; dok kod starijih: degenerativne bolesti, zapaljenske bolesti kao što je reumatoidni artritis, kao i druga upalna stanja. Posledice su vam jasne – umarajući bol prilikom hodanja, a neretko i bol koji je prisutan tokom mirovanja. Vežbe za jačanje mišića koji nose koleno je savet za osobe koji imaju hronični problem sa ovim zglobom.

Naša misija je da vam se vrati osmeh na lice! A to ćemo postići tako što ćemo vam uz pomoć jedinstvene Žan Vulić terapije laserom, sa određenom frekvencijom, prokrviti nerve i mišiće i na taj način im vratiti snagu a rasteretiti i opustiti delove kolena koji osećaju bol.

Pogledajte kako smo pomogli Milanu da reši problem sa bolom u kolenu

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.