pregled-leđa-dete

Skolioza kičme: pregled uzroka, simptoma, dijagnoze i lečenja kod dece i odraslih

Skolioza je medicinsko stanje koje karakteriše abnormalna zakrivljenost kičme, koja se često manifestuje kao zakrivljenje u obliku slova “S” ili “C”. Ovo stanje se može javiti kod pojedinaca svih uzrasta, sa različitim stepenom ozbiljnosti problema i njegovim uticajem na ukupno zdravlje i kvalitet života.

Skolioza, stanje koje karakteriše zakrivljenost kičme, može dovesti do nelagodnosti i smanjenog kvaliteta života osoba sa ovim stanjem.

Žan Vulić Terapija je inovativna terapija za ublažavanje bolova koja nudi nov pristup u tretiranju različitih vrsta bola, uključujući i one izazvane skoliozom.

Ova revolucionarna terapija ima za cilj ublažavanje bolova i poboljšanje opšteg stanja osoba koje pate od skolioze i drugih bolnih stanja.

Ovaj sveobuhvatni članak ima za cilj da pruži dubinsko razumevanje skolioze kod dece i odraslih, pružajući informacije o njenim uzrocima, simptomima, dijagnozi i opcijama lečenja.

Uzroci skolioze kod dece i odraslih

Skolioza se može klasifikovati u nekoliko tipova na osnovu uzroka:

1. Idiopatska skolioza

Ovo je najčešći tip skolioze – idiopatska skolioza nema poznati uzrok. Dalje se kategoriše na infantilnu, juvenilnu i adolescentnu idiopatsku skoliozu.

Idiopatska skolioza je stanje koje uzrokuje bočno savijanje kičme, a u više od 80% slučajeva uzrok je nepoznat. Ova vrsta skolioze se najčešće javlja kod dece i adolescenata. Simptomi idiopatske skolioze kod dece i tinejdžera mogu se manifestovati neravnim ramenima, a stanje često postaje uočljivije tokom naglog rasta.

2. Kongenitalna skolioza

Ova vrsta skolioze je prisutna pri rođenju i rezultat je anomalije u razvoju kičme tokom rasta fetusa.

Ovo stanje je mnogo ređe od idiopatske skolioze, pogađa samo 1 od 10.000 novorođenčadi. Kičma se takođe može rotirati ili uvijati, povlačeći rebra zajedno sa sobom da bi se formirala višedimenzionalna krivina.

Deca sa urođenom skoliozom ponekad mogu imati druge zdravstvene probleme, kao što su problemi sa bubrezima ili bešikom. Dijagnoza kongenitalne skolioze može se postaviti u ranom detinjstvu ako su prisutni spoljni znaci, ali mnogi slučajevi se dijagnostikuju kasnije u detinjstvu

3. Neuromuskularna skolioza

Uzrokovana osnovnim neurološkim ili mišićnim poremećajima, kao što su cerebralna paraliza, mišićna distrofija ili povreda kičmene moždine, neuromuskularna skolioza utiče na mišiće i nerve odgovorne za održavanje pravilnog poravnanja kičme.

Ovo stanje se može pojaviti u bilo kom uzrastu i može nemilosrdno napredovati, posebno kod pacijenata sa težim neurološkim i sistemskim problemima.

Opcije lečenja za NMS mogu uključivati učvršćivanje kako bi se usporilo ili sprečilo pogoršanje stanja i hiruršku intervenciju.

4. Degenerativna skolioza

Degenerativna skolioza se javlja kasnije tokom života zbog postepenog propadanja kičmenih diskova, zglobova i ligamenata, često je povezana sa stanjima poput osteoporoze ili artritisa.

Simptomi degenerativne skolioze mogu uključivati bol u leđima, bol u nogama i poteškoće u stajanju ili hodanju tokom dužeg perioda. Opcije lečenja degenerativne skolioze mogu uključivati konzervativne tretmane kao što su fizikalna terapija ili hirurška intervencija u težim slučajevima.

Simptomi skolioze kod dece i odraslih

Simptomi skolioze mogu varirati u zavisnosti od težine i vrste stanja.

Neki uobičajeni simptomi skolioze uključuju:

  • Asimetrija: Neujednačena ramena, struk ili kukovi, kao i vidljiva zakrivljenost kičme, mogu ukazivati na skoliozu.
  • Bol u leđima: Blagi do umereni bol u leđima može biti simptom skolioze, posebno kod degenerativne skolioze.
  • Promene držanja: Osobe sa skoliozom mogu se nagnuti na jednu stranu ili mogu imati poteškoća u održavanju ispravljene kičme.
  • Ograničena pokretljivost: Teška skolioza može ograničiti opseg pokreta u kičmi, što otežava izvođenje određenih aktivnosti ili kretanja.
  • Problemi sa disanjem: U ekstremnim slučajevima, skolioza može uticati na funkciju pluća zbog smanjenog prostora dostupnog za širenje pluća tokom udisaja.

Dijagnoza skolioze kod dece i odraslih

Detaljna medicinska istorija i fizički pregledi su neophodni za dijagnozu skolioze. Tokom pregleda, lekar će proceniti položaj i poravnanje kičme, kao i opseg pokreta pacijanta. Adamov test, koji uključuje savijanje napred u struku, može pomoći u identifikaciji asimetrije kičme koja ukazuje na skoliozu.

Rendgenski snimci, kompjuterska tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI), mogu biti neophodne da bi se potvrdila dijagnoza i odredila ozbiljnost zakrivljenosti kičme, ali i identifikovala sva osnovna stanja koja doprinose razvoju skolioze.

Opcije lečenja skolioze kod dece i odraslih

Pristup lečenju skolioze zavisi od težine zakrivljenosti kičme, starosti pacijenta i osnovnog uzroka stanja.

Neke uobičajene opcije lečenja skolioze kod dece i odraslih uključuju:

· Opservacija

Kod blage skolioze, posebno kod dece u razvoju, redovno praćenje putem fizičkih pregleda i rendgenskih snimaka može biti dovoljno da se prati progresija i utvrdi da li je neophodna dalja intervencija.

· Nošenje proteza

Kod umerene skolioze, posebno kod dece i adolescenata u razvojnom periodu, nošenje prilagođene proteze može pomoći u usporavanju ili sprečavanju napredovanja zakrivljenosti. Proteze se obično nose 16-23 sata dnevno i moraju se dosledno koristiti da bi bile efikasne.

· Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može pomoći u poboljšanju držanja, jačanju mišića kičme i ublažavanju bolova koji su povezani sa skoliozom. Tehnike kao što su istezanje, vežbe za jačanje leđa i mobilizacija kičme mogu biti od velike pomoći kod osoba sa skoliozom.

· Terapija protiv bolova

Sredstva za ublažavanje bolova koji se izdaju bez recepta, lekovi koji se izdaju na recept ili injekcije kortikosteroida mogu se koristiti za lečenje bolova koji prate skoliozu, posebno u slučajevima degenerativne skolioze.

· Hirurgija

U teškim slučajevima, kada konzervativni tretmani ne uspeju da spreče napredovanje zakrivljenosti ili ne ublaže simptome, operacija može biti neophodna. Najčešća hirurška procedura za skoliozu je spinalna fuzija, koja uključuje spajanje pršljenova kako bi se ispravila krivina na kičmi i obezbedila stabilnost.

U nekim slučajevima, šipke ili drugi instrumenti se mogu koristiti kao podrška kičmi uz očuvanje potencijala rasta kod dece.

Prevencija skolioze kod dece i odraslih

Dok tačan uzrok idiopatske skolioze ostaje nepoznat, pa stoga prevencija nije uvek moguća, rano otkrivanje i intervencija mogu pomoći u sprečavanju komplikacija. Redovni pregledi, posebno tokom perioda rasta kod dece i adolescenata, mogu pomoći da se identifikuje skolioza i započne odgovarajući tretman.

Za osobe sa skoliozom, održavanje zdravog načina života, redovna fizička aktivnost i praktikovanje dobrog držanja može pomoći u održavanju zdravlja kičme i minimiziranju uticaja skolioze na svakodnevni život.

Kako efikasno tretirati problem?

Skolioza je složeno stanje koje može uticati na pojedince svih uzrasta, sa različitim stepenom ozbiljnosti i uticaja na ukupno zdravlje i kvalitet života. Ključno za efikasno tretiranje skolioze predstavlja razumevanje uzroka, simptoma i dostupnih opcija lečenja.

Inovativna Žan Vulić Terapija dizajnirana je da bude nežna i gotovo bezbolna, što je čini udobnijom i privlačnijom opcijom za one koji traže olakšanje od bola. Fokusirajući se na osnovni uzrok problema, Žan Vulić Terapija pruža dugotrajne rezultate, potencijalno smanjujući potrebu za invazivnijim opcijama lečenja.

Pored skolioze, Žan Vulić Terapija se pokazala efikasnom u tretiranju i drugih bolnih stanja, što je čini izuzetno vrednom terapijskom opcijom.

Ne dozvolite da vas skolioza ili druga bolna stanja sputavaju. Otkrijte prednosti Žan Vulić Terapije i napravite prvi korak ka životu bez bola – zakažite prvi tretman.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna u tretmanu skolioze

Bol u vratu i ramenima, problem sa uklještenim nervima, blage nesvestice, povremeni probadajući bol u leđima… poznato? Kriva kičma, poznatija i kao skolioza može izazvati brojne probleme koji mogu biti rezultat određenog stepena defotmiteta kičmnog stuba.

Deformitet u vidu zakrivljenja kičmenog stuba u obliku slova “S” poznat je kao skolioza. Ovo zakrivnjenje se najčešće javlja u ranom životnom dobu, ali nije retkost da se i kod odraslih dijagnostifikuje ovo stanje. Nekada urođena a nekada stečena, skolioza može narušiti kvalitet života ukoliko se ne sanira. Simptomi koji ukazuju da je možda u pitanju skolioza su: neujednačena linija ramena (posmatrajući u mirnom stajaćem stavu), neujednačen položaj lopatice, položaj glave nije direktno iznad karlice, jedan ili oba kuka su podignuta ili su neobično visoka, rebra nisu na istoj visini, boja i tekstura kože se oko kičme menja.

Osim u retkim, retkim slučajevima skolioze koju prate pridružene bolesti i za koju je neophodan operativni zahvat, ambulanta Žan Vulić se može pohvaliti fantastičnim rezultatima u oblasti rehabilitacije i fizioterapeutskih tretmana kod skolioze. Kod urođenih skolioza je najbolje početi u što ranijem dobu sa rehabilitacijom, i kod takvih dijagnoza naša terapija je delotvorna, s tim što se pored naših terapija savetuje rad i obuka korektivnih vežbi. Stečena skolioza se najčešće javlja u pubertetu i tu je važno početi sa terapijom i vežbama dok je još u razvoj u toku.

Punih 20 godina usvaršavana, ova jedinstvena Žan Vulić terapija laserom, koristi energetsku frekvenciju koja prodire kroz tkivo direktno na mestu bola i “budi” nerve, razbija spazam u tkivu i prokrvljuje mišiće. Na taj način, ova metoda gotovo momentalno oslobađa bola, a naši pacijenti su se već posle prvog tretmana osećali bolje, rasterećenije i bili bolje raspoloženi.

POGLEDAJTE KAKO SMO POMOGLI MIRJANI DA REŠI PROBLEM SA DUPLOM SKOLIOZOM

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.