decko-se-drzi-za-glavu

Šta dovodi do bolova u vratu i vrtoglavica?

Pod teretom svakodnevnih obaveza gotovo i da ne primetimo koliko često osećamo tenziju u vratnom delu kičme, ramenima a sve to često bude praćeno glavoboljom i vrtoglavicom.

Sa bolnim grimasama uz često masiranje vrata ili pritisak na bolne tačke na glavi, nižu se dani života sa bolom. Ovaj bol ne mora nužno da bude mobilišući, ali je dovoljan da raspoloženje i energija budu na minimum.

Ukoliko uz bol u vratu imate i vrtoglavice, vreme je da preuzmete korake kako bi utvrdili šta je razlog tome. Bilo da je u pitanju neudoban jastuk ili nepravilan položaj vrata u toku radnog vremena, glavobolja praćena vrtoglavicom treba biti alarm.

Mi vam možemo pomoći. Praksa nam je pokazala da je bol u vratu sa vrtoglavicom vrlo čest problem naših pacijenata. Zato je tim Žan Vulić Therapy je usavršio terapije koje će vam pomoći i osloboditi vas tereta bola u vratu.

Samo je jedan tretman u trajanju od 30 sekundi potreban je da osetite poboljšanje i potpuno eliminišete bol u vratu praćen vrtoglavicama. Za potpun oporavak oštećenih nerava i tkiva u vratu pacijent dobija individualni plan koji u proseku podrazumeva 10 terapija.

Ipak, sam broj terapija zavisiće od vašeg trenutnog stanja a mi garantujemo olakšanje već nakon prve terapije.

Koja je veza između bola u vratu i vrtoglavice?

Bol u vratu i vrtoglavica mogu biti direktno povezane i to stanje se naziva cervikalni vertigo. Možda je razlog bola u vratu i vrtoglavice nepravilan položaj vrata na poslu, generalno nepravilno držanje tela ili loš položaj pri spavanju, ali svakako je nešto što želite da prestane.

Cervikalna vrtoglavica podrazumeva osećaj dezorijentacije ili nestabilnost uzrokovanu povredom vrata ili trenutnim/hroničnim zdravstvenim stanjem koje utiče na vrat. Narušeno stanje vrata je gotovo uvek praćeno vrtoglavicom, a neretko i glavoboljom.

Epizode ​​bola u vratu praćene vrtoglavicama mogu trajati par minuta pa i do nekoliko sati, a stanje ukoliko se ne leči može izazvati druge probleme. Dijagnostikovanje cervikalne vrtoglavice nije uvek jednostavno, jer se neki od njenih simptoma preklapaju sa simptomima drugih medicinskih problema, od recimo problema sa unutrašnjim uhom pa do traumatske povrede.

Na sreću, ako je to zaista bol u vratu razlog vrtoglavice stanje se može lečiti uz par fizioterapeutskih tretmana i bez operacije.

Šta dovodi do bola u vratu i vrtoglavice?

Da bi naše telo bilo uspravno i da bi se kretalo, potrebno je mnogo koordinacije i ravnoteže. Za dobru ravnotežu potrebne su nam oči, mišići, zglobovi i nervni sistem koji rade zajedno sa grupom organa u našem unutrašnjem uhu zvanim vestibularni sistem.

Kada su svi ovi organi sinhronizovani, održavanje ravnoteže jednostavno. Ipak, ukoliko je samo jedan deo oštećen ili poremećen, zadržavanje uspravnog položaja može biti veliki izazov.

Iako je tačan razlog cervikalne vrtoglavice i dalje nepoznat, veruje se da je to problem komunikacije između našeg  vestibularnog sistema i propriocepcije. Propriocepcija je naša svest o položaju i kretanju našeg tela. Najjednostavnije rečeno, to je osećaj da znate gde su vam udovi i zglobovi i kako se kreću kroz prostor.

Kada se javi bol u vratu praćen vrtoglavicama, tada zapravo vaša svest odbacuje priorecepciju. Ovo utiče na signale koji se šalju u mozak i vestibularni sistem, što dovodi do vrtoglavice.

Kako dijagnostifikovati cervikalni vetigo kao razlog bola u vratu praćenog vrtoglavicama?

Kao što smo i na početku rekli, bol u vratu i vrtoglavica mogu biti simptomi brojnih stanja, hroničnih ili trenutnih, fizičkog napora ili nekih ozbiljnih trauma i patogenih promena.

Zbog ovakve kompleksnosti, ne postoji konkretna test za dijagnozu cervikalne vrtoglavice. Umesto toga, primenjuje se sistem eliminacije potencijalnih uzroka simptoma, a zatim i potvrda da problem potiče iz vašeg vrata.

Među ostalim veoma ozbiljnim stanjima koja imaju neke simptome slične cervikalnoj vrtoglavici i koja se moraju uzeti u obzir su:

 • tumor mozga,
 • izliv krvi na mozgu,
 • moždani udar,
 • multipla skleroza,
 • Menijerova bolest,
 • potres mozga,
 • bilo kakva druga vrsta trauma mozga.

Koja stanja vrata mogu izazvati vrtoglavice?

Ukoliko se sistemom eliminacije utvrdi da vaša vrtoglavica potiče od samog vrata, postoji nekoliko mogućih razloga uzroka cervikalne vrtoglavice.

 • Faktor starenja je potencijalni faktor rizika, jer habanje diskova u vratu kao i prirodna degeneracija tkiva oko vratnog dela kičme usled starenja organizma može biti direktan razlog bola u vratu I vrtoglavice. Takvo stanje može uticati na snagu i pokretljivost vrata i povećati vaše šanse za razvoj određenih zdravstvenih problema.
 • “Bič pokret” glavom – ovaj pokret je najčešći u situacijama saobraćajnih nezgoda ili nesreća. Tada se glava velikom brzinom pokrene napred-nazad što dovede do trzaja u vratu. Ovaj pokret može da izazove različite povrede u vratu usled pritiska i istezanja koje vrat u kratkom  intervalu istrpi.
 • Cervikalna spondiloza takođe se naziva artritis vrata, i odnosi se na deformaciju I/ili oštećenje diskova i zglobova naše kičme tokom vremena. Diskusi, koji deluju kao amortizer, počinju da gube sadržaj vode i to započinje degenerativni proces. Ovakvo stanje diskusa može izazvati kompresiju vratnih nerava, krvnih sudova ili čak kičmene moždine, što ponekad dovodi do vrtoglavice.
 • Ateroskleroza – podrazumeva otvrdnuće zidova arterija, što može ograničiti protok krvi u oblastima koje utiču na ravnotežu.
 • Loše držanje vremenom, pogrbljenje kada sedite ili savijanje vrata ka napred usled potrebe posla ili samog lošeg držanja, može da komprimuje pršljenove na vrhu kičme, koji mogu pršiti pritisak na nerve u vratnom delu.

Bol u vratu i vrtoglavica nisu nužno simptomi patoloških oboljenja. Ponekad je jednostavno neudoban položaj uzrok vrtoglavicama i bola u vratu. Vrlo često, male promene u dnevnoj rutini mogu pomoći da se bol smanji ili nestane. Nežna masaža vrata, kao i istezanje uz jednostavne vežbe za gornji deo kičme vam mogu smaljiti tenziju u vratu i prokrviti vratni deo kičme.

Ipak bez obzira na uzrok, ukoliko se ovakvo stanje ponavlja i traje duži period, posetite lekara specijalistu ili se obratite licenciranom fiziotrapeutu za pomoć.

Profesionalni tim Žan Vulić therapy vam nudi prilagođenu terapiju za relitavizaciju tkiva, nerava i mišića vrata. U skladu sa vašom dijagnozom i trenutnim stanjem vratnog dela kičme i intenzietom bola u vratu i vrtoglavicama dobićete individualni plan terapija.

Jedinstvena terapija bazirana na energetskoj frekvenciji koja prodire kroz tkivo direktno na mestu bola i “budi” nerv, razbija spazam u tkivu i prokrvljuje mišić, te pacijenta gotovo momentalno oslobađa bola. Savremene tehnike i inovativna metodologija osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića, će vam pomoći da vaš dan ne zavisi od bola već od vas samih.

Zato ne čekajte više i zakažite svoj prvi potpuno besplatan pregled.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna za lečenje diskus hernije bez operacije

Umorni ste od konstantnog bola u leđima? Plašite se da bi se situacija sa vašim zdravljem mogla pogoršati, što bi vas, ne daj bože, dovelo do operacionog stola? Po svaku cenu ste spremni da zalečite diskuse u predelu vaših leđa koji izazivaju taj bol? Dobro došli na mesto gde počinje vaš život bez bola.

Diskus hernija je bolest diskusa. Najčešće nastaje usled degenerativnih promena, a ponekad i kao rezultat traume (udarca). Tokom trajanja bolesti može doći do protruzije bilo kog diska, međutim, neki od njih su češće zastupljeni, kao što je diskus hernija lumbalnog dela kičme. Simptomi su: bol u predelu leđa; bol u vratu; bol u mišićima; bol u grudima; bol u donjem delu leđa. Takođe, fizička aktivnost je često otežana, a mogu da se jave i glavobolje, vrtoglavice, kao i utrnulost ruku.

Osim u retkim, retkim slučajevima diskus hernije, koji zahtevaju operaciju, Žan Vulić terapija vas može dovesti do potpunog izlečenja od ove bolesti. Nakon 10 tretmana, možete očekivati oporavak vaših tkiva, nerava i mišića, što će učiniti da se povređeni diskusi vrate u svoje nekadašnje stanje i prvobitni položaj, a vas vratiti u život bez bola.

POGLEDAJTE KAKO SMO POMOGLI ŽELJKU DA REŠI PROBLEM SA BOLOM U VRATU

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.