devojka-diskus-hernija-vrata

Diskus hernija vrata: Saveti za ublažavanje bola

Evo nekoliko saveta za ublažavanje bola kod diskus hernije vrata. Ova vrsta hernije, koja se javlja u vratnom delu kičme, može biti izuzetno neprijatna i ograničavajuća. Međutim, postoje određene promene u životnom stilu i vežbe koje mogu pomoći u ublažavanju ovog bola i poboljšanju kvaliteta života.

Kada se suočite sa diskus hernijom vrata, Žan Vulić terapija je efikasna metoda za ublažavanje bola i poboljšanje vašeg stanja. Žan Vulić terapija je inovativna metoda tretiranja nerva. Sam laser prodire do nerva, budi ga, razbija spazam u tkivu i direktno utiče na prokrvljenost. Na taj način se smiruje upalni proces i bol nestaje.

Simptomi diskus hernije vrata

Diskus hernija vrata može izazvati različite simptome kod obolelih osoba, u zavisnosti od stepena oštećenja i pritiska na nervne strukture.

Evo nekih od najčešćih simptoma diskus hernije vrata:

Bol u vratu kao simptom diskus hernije vrata

Ovo je jedan od najčešćih simptoma diskus hernije vrata. Bol u vratu može biti prisutan u području vrata ili se može širiti ka ramenima, pa čak i rukama i prstima. Bol može biti tup, oštar ili peckav, i može se pogoršati prilikom pokreta vrata.

Trnci i utrnulost u rukama i prstima

Pritisak na nervne strukture u vratnom delu kičme može rezultirati trncima i utrnulošću u rukama i prstima. Ovi simptomi mogu biti prisutni kontinuirano ili se mogu pojaviti sporadično.

Slabost mišića kao simptom vratne diskus hernije

Diskus hernija vrata može uzrokovati slabost mišića u rukama i prstima, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput držanja predmeta ili pisanja.

Glavobolja

Ponekad, pritisak na nervne strukture u vratnom delu kičme može dovesti do glavobolje, posebno u zadnjoj regiji glave.

Vrtoglavica i nesvestica mogu nastati usled diskus hernije vrata

U nekim slučajevima, diskus hernija vrata može izazvati vrtoglavicu i osećaj nesvestice zbog uticaja na nervne strukture koje kontrolišu ravnotežu.

Smanjena pokretljivost vrata

Pritisak na nervne strukture može dovesti do smanjene pokretljivosti vrata i ograničenja u okretanju glave sa jedne na drugu stranu.

Važno je da se simptomi diskus hernije vrata ne ignorišu, jer nelečeno stanje može dovesti do pogoršanja simptoma i komplikacija.

Prva pomoć kod diskus hernije vrata

Diskus hernija vrata može biti veoma bolna i ograničiti vašu sposobnost kretanja. Ukoliko imate simptome diskus hernije, veoma je važno da pravilno reagujete i pružite sebi prvu pomoć kako biste ublažili bol i olakšali svoje stanje. Evo nekoliko korisnih saveta:

Zauzmite pravilan položaj tela

Kada se suočite sa diskus hernijom vrata, bitno je da zauzmete pravilan položaj tela kako biste smanjili pritisak na oboleli deo kičme. Lezite na leđa, stavite jastuk ispod vrata i lagano podignite glavu. Ovakav položaj će pomoći u ravnomernom raspoređivanju težine tela i smanjiti pritisak na oboleli diskus.

Upotreba analgetika

Ukoliko imate jake bolove zbog diskus hernije vrata, možete uzeti neki analgetik koji vam je preporučio lekar. Ovi lekovi će vam pomoći da ublažite bol i olakšate svakodnevne aktivnosti. Važno je da koristite analgetike samo prema uputstvima lekara i da se pridržavate propisane doze.

Vežbe istezanja za diskus herniju vrata

Vežbe istezanja mogu biti veoma korisne u otklanjanju bola i smanjenju napetosti mišića kod diskus hernije vrata. Redovno izvođenje ovih vežbi može pomoći u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti vrata i smanjenju rizika od povrede. Evo nekoliko vežbi koje možete isprobati:

Istezanje vrata

Za istezanje vrata, sedite ili stojte uspravno. Polako naginjte glavu ka jednom ramenu i držite tu poziciju nekoliko sekundi. Zatim se vratite u početni položaj i ponovite istu vežbu na drugu stranu. Ova vežba će pomoći u opuštanju mišića vrata i olakšanju od napetosti u vratnom delu.

Istezanje ramena i leđa

Za istezanje ramena i leđa, stanite uspravno sa nogama u širini kukova. Lagano ispružite ruke ispred sebe, prekrstite ih i polako izvodite kružne pokrete ramenima unazad. Ova vežba će pomoći u opuštanju mišića ramena i leđa, te će ublažiti napetost koju može uzrokovati diskus hernija vrata.

Vežbe jačanja mišića vrata, ramena i leđa

Vežbe jačanja mišića mogu biti korisne u rehabilitaciji i smanjenju bola kod diskus hernije vrata. Ove vežbe će vam pomoći u jačanju mišića vrata, ramena i leđa, što će smanjiti opterećenje i poboljšati funkcionalnost vrata. Evo nekoliko vežbi koje biste mogli uključiti u svoju dnevnu rutinu:

Vežbe za mišiće vrata

Stavite ruke na stražnji deo glave, a laktovi neka budu u liniji sa ušima. Pritisnite glavu prema rukama dok istovremeno pružate otpor rukama prema donjoj strani. Održite ovaj položaj nekoliko sekundi, a zatim se opustite. Ponovite vežbu nekoliko puta. Ova vežba će pomoći u jačanju mišića vrata.

Vežbe za mišiće ramena i leđa

Stanite uspravno sa nogama u širini kukova. Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni, tako da vam ruke budu istovremeno jedna pored druge. Polako podignite ruke bočno, istovremeno pružajući otpor lagano savijenim rukama. Održite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se opustite. Ponovite vežbu nekoliko puta. Ova vežba će pomoći u jačanju mišića ramena i leđa.

Akupunktura u tretmanu diskus hernije vrata

Akupunktura je tradicionalna kineska metoda lečenja koja koristi tanke igle za stimulaciju određenih tačaka na telu. Ova tehnika se često primenjuje kao deo terapije kod diskus hernije vrata. Akupunktura može pomoći u smanjenju bola, opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije. Takođe se smatra da akupunktura utiče na oslobađanje endorfina, prirodnih supstanci za ublažavanje bola.

Uticaj akupunkture na diskus herniju vrata

Kod diskus hernije vrata, akupunktura se fokusira na određene tačke koje mogu smanjiti otok, upalu i bol. Iglice se pažljivo postavljaju na ove tačke i ostaju tamo određeno vreme. Stimulacija ovih tačaka može ublažiti simptome diskus hernije vrata, poboljšati pokretljivost vrata i smanjiti nelagodnost. Međutim, pre nego što se odlučite za akupunkturu, važno je konsultovati se sa stručnjakom kako bi vam preporučio odgovarajući tretman.

Fizikalna terapija za vratnu diskus herniju

Fizikalna terapija je neophodna u rehabilitaciji i lečenju diskus hernije vrata. Ova terapija se sastoji od različitih tehnika i tretmana koji imaju za cilj smanjenje bola, poboljšanje funkcionalnosti vrata i jačanje mišića. Evo nekoliko metoda fizikalne terapije koje možete uključiti u svoj program lečenja:

Masaža može pomoći u smanjenju bola kod diskus hernije vrata

Masaža može biti veoma korisna u ublažavanju napetosti mišića i smanjenju bola kod diskus hernije vrata. Iskusni fizioterapeut će koristiti određene tehnike masaže kako bi opustio mišiće vrata i poboljšao cirkulaciju. Redovna masaža može pomoći u smanjenju upale, otoka i ubrzavanju procesa zarastanja.

Elektroterapija opušta mišiće, pobiljšava cirkulaciju i smanjuje bol

Elektroterapija je tehnika koja koristi blage električne impulse kako bi stimulisala mišiće i nervni sistem. Ova terapija može pomoći u smanjenju bola, opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije. U tretmanu diskus hernije vrata, elektroterapija se snalazi kao efikasna metoda za smanjenje bola i ubrzanje procesa oporavka.

Saveti za svakodnevni život

Kod diskus hernije vrata, određene svakodnevne navike mogu olakšati simptome i smanjiti bol. Evo nekoliko saveta koje možete primeniti u svakodnevnom životu:

Pravilan hod

Pobrinite se da održavate pravilan hod sa uspravnim stavom. Držite glavu visoko, ramena opušteno prema dole i koristite baznu podršku stopala pri hodanju. Ovo će pomoći u održavanju pravilne posture tela i smanjenju opterećenja na vratni deo kičme.

Upotreba ortopedskih pomagala

U nekim slučajevima, nošenje ortopedskih pomagala kao što su ortoze ili korektivni jastuci može biti od pomoći pri lečenju diskus hernije vrata. Ova pomagala pružaju dodatnu podršku i stabilnost, što može smanjiti pritisak na oboleli deo kičme i ublažiti bol.

Diskus hernija vrata može biti veoma neprijatno i ograničavajuće stanje, ali se mnoge strategije mogu primeniti kako bi se ublažio bol i poboljšala funkcionalnost vrata.

Primena Žan Vulić terapije može biti korisna i efikasna metoda za ublažavanje bola koji je povezan sa diskus hernijom vrata. Kroz inovativni pristup tretiranju tkiva i nervnih struktura, Žan Vulić terapija može pomoći u razbijanju spazma, poboljšanju prokrvljenosti i smanjenju upalnog procesa, čime se olakšava bol i vraća pokretljivost mišićima.

Zahvaljujući njenom bezbolnom pristupu i direktnom delovanju na nerve, Žan Vulić terapija predstavlja inovativan i efikasan način za tretiranje simptoma ovog stanja i poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Zakažite prvi besplatan pregled i terapiju.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna za lečenje diskus hernije bez operacije

Umorni ste od konstantnog bola u leđima? Plašite se da bi se situacija sa vašim zdravljem mogla pogoršati, što bi vas, ne daj bože, dovelo do operacionog stola? Po svaku cenu ste spremni da zalečite diskuse u predelu vaših leđa koji izazivaju taj bol? Dobro došli na mesto gde počinje vaš život bez bola.

Diskus hernija je bolest diskusa. Najčešće nastaje usled degenerativnih promena, a ponekad i kao rezultat traume (udarca). Tokom trajanja bolesti može doći do protruzije bilo kog diska, međutim, neki od njih su češće zastupljeni, kao što je diskus hernija lumbalnog dela kičme. Simptomi su: bol u predelu leđa; bol u vratu; bol u mišićima; bol u grudima; bol u donjem delu leđa. Takođe, fizička aktivnost je često otežana, a mogu da se jave i glavobolje, vrtoglavice, kao i utrnulost ruku.

Osim u retkim, retkim slučajevima diskus hernije, koji zahtevaju operaciju, Žan Vulić terapija vas može dovesti do potpunog izlečenja od ove bolesti. Nakon 10 tretmana, možete očekivati oporavak vaših tkiva, nerava i mišića, što će učiniti da se povređeni diskusi vrate u svoje nekadašnje stanje i prvobitni položaj, a vas vratiti u život bez bola.

Pogledajte kako smo pomogli Milici da reši problem sa diskus hernijom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.