starija-zena-bol-u-ledjima

Diskus hernija: simptomi i revitalizacija

Gotovo da nema osobe koja bar jednom nije imala problem sa ovakvim stanjem kičme, a zabrinjavajuća je činjenica da se granica starosti za diskus herniju sve više spušta. Bilo da su tinejžeri, sportisti ili osobe u srednjim godinama u pitanju, ovakva deformacija kičmenog stuba nije nepoznanica.

Diskus hernija je postala uobičajeno stanje koje pogađa kičmu. Stil života, nepravilno držanje, dugo sedenje za stolicom ili za volanom lako postaju uzrok iskliznuća diska koji se nalazi među pršljanima. Sa takvim stanjem, narušen pravilan oblik kičme dovodi do nelagodnosti i bolova koji mogu izazvati brojne neprijatnosti.

Da li biste nam poverovali kada bismo Vam rekli daje život bez bola moguć? Sada je pravo vreme da zaboravite na onaj mučni pritisak u donjem delu leđa ili “šetajući” bol niz nogu ili ruku i vratite se potpuno normalnoj dnevnoj rutini, bez straha od ponovnog bola.

Primenom jedinstvene i inovativne metode lečenja bola energetskom frekvencijom Žan Vulić therapy, gotovo bezbolnom terapijom, koja traje od 30 sekundi do nekoliko minuta efikasno tretiramo uzrok bola.

Primenjujemo personalizovane terapije, a iskustvo brojnih klijenata govori o olakšanju od bola već nakon prvog tretmana.

ŠTA SVE IZAZIVA DISKUS HERNIJU?

Osim genetske predispozicije za problem sa funkcijom kičme, diskus herniju može da izazove i samo jedan nepravilan pokret i to kod potpuno zdrave osobe. Bukvalno, jedno naprezanje ili povreda može izazvati iskliznuće diska.

Ipak uzmimo u obzir i to da se diskusi prirodno degenerišu kako starimo, a ligamenti koji ga drže počinju da slabe, pa postoji velika verovatnoća od pojave diskus hernije.

DISKUS HERNIJA NE POGAĐA SAMO DONJI DEO LEĐA

Bez obzira što je najčešća u donjem delu leđa, diskus hernija može se pojaviti u bilo kom delu kičme. Ipak, najčešće se javlja u lumbalnom (donjem) delu kičme ili vratnom (gornjem) delu kičme. Diskus hernija se može javiti i u torakalnom (srednjem) delu kičme, ali dosta ređe u odnosu na predhodna dva slučaja.

Ukoliko se pojavi u lumbalnom delu kičme, diskus hernija može pritisnuti nerv koji se spušta niz nogu i stopalo, što može uzrokovati oštar, ometajući bol u nogama i slabost mišića. U drugom slučaju, u vratnom delu kičme, iskliznuti disk može pritisnuti nerv koji se prostire u rukama i prstima, što može uzrokovati bol celom dužinom ruke.

Diskus hernija je najčešća posledica dugotrajnog sedenja ili stajanja u nepravilnom položaju kao i kod osoba koje podižu teške predmete ili se bave sportovima koji uključuju nagla opterećenja kičmenog stuba.

Diskus hernija, takođe poznata kao iskliznuti ili rupturirani disk, se javlja kada se mekani, gelasti sadržaj između pršljanova probije kroz pukotinu u čvršćem sloju. To može izvršiti pritisak na obližnje nerve i uzrokovati niz vrlo neprijatnih simptoma.

KOJI SU SIMPTOMI DISKUS HERNIJE

Diskus hernija je kao jedno od najrasprostranjenijih stanja, vrlo jednostavna za dijagnostificiranje, osim ukoliko ne postoje druga degenerativna oboljenja koja bi to otežala.  S tim u vezi, u nastavku teksta nabrojaćemo najčešće simptome diskus hernije, koje ukoliko ostetite obratite se lekaru, kako bi dobili adekvatnu terapiju.

1. Bol u leđima kao simptom diskus hernije

Najčešći simptom diskus hernije je bol u leđima. Ovaj bol može biti oštar ili tup i može se pogoršati kada sedite, stojite ili hodate. Bol takođe može biti jači u određenim položajima, kao što su savijanje ili uvrtanje. Ova vrsta bola može biti različitog intenziteta, od blagog do jakog, i može biti konstantan ili povremen.

Bol obično nastaje zbog pritiska koji iskliznuti disk vrši na okolna tkiva, kao što su ligamenti, mišići i nervi u kičmenom stubu. Kao što smo napomenuli, hernija se može javiti u bilo kom delu kičmenog stuba i osim što izaziva tegobe u tom delu, manifestuje i druge nelagodnosti.

2. Utrnulost i trnjenje mogu biti simptomi diskus hernije

Još jedan od simptoma koji prati diskus herniju jeste osećaj utrnulosti i konstantnog trnjenja u delovima tela kroz koje prolazi nerv, a koji je pritisnut iskliznutim diskom. Kada se hernija pojavi u donjem delu kičme, najčešće se osećaju utrnulost i trnci u nogama i stopalima, dok se kod hernije diskusa u gornjem delu kičme ovi simptomi mogu javiti u rukama i prstima.

Utrnulost i trnjenje se javljaju zbog konstantnog pritiska hernije na nervne korene, što može dovesti do oštećenja nerva. Ovi simptomi mogu biti blagi ili vrlo izraženi, što će zavisiti od stepena pritiska na nerv i oštećenja koje se javlja.

Diskus hernija može dovesti do smanjene pokretljivosti u delovima tela koji su zahvaćeni uštinućem. Kada se hernija pojavi u donjem delu kičme, smanjena pokretljivost može se osetiti u kukovima, nogama i stopalima, dok se kod hernije u gornjem delu kičme ovo može javiti u ramenima, rukama i prstima.

3. Probadajući bol kao simptom diskus hernija

Ako znamo da je diskus hernija stanje kada se diskus, koji se nalazi između pršljanova, nađe izvan svojih normalnih granica i vrši pritisak na okolne nervne završetke nije čudno što može izazvati jak i uporan bol. Ovaj bol se može definisati i kao probadanje, peckanje ili trnjenje.

Bol se može javiti na mestu hernije diska ili se može širiti u obližnje delove tela. Ovaj bol može biti vrlo jak i može ograničiti vašu sposobnost kretanja i izvršavanja svakodnevnih aktivnosti.

Osim bola, diskus hernija može uzrokovati i druge simptome kao što su utrnulost ili trnci u zahvaćenim područjima, slabost mišića i smanjeni raspon pokreta.

4. Slabost mišića je još jedan od simptoma diskus hernije

Još jedan od simptoma diskus hernije je slabost mišića u delovima tela koji su zahvaćeni. Slabost se može javiti u nogama ili rukama, u zavisnosti u kom delu kičme se javila diskus hernija.

Slabost mišića nastaje zbog pritiska hernije na nervne korene, što može dovesti do oštećenja nerva i smanjenja funkcije mišića. Osoba može osetiti smanjenu snagu u zahvaćenim delovima tela, kao i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

U nekim slučajevima, slabost mišića može biti vrlo izražena i može dovesti do gubitka sposobnosti kretanja u zahvaćenim delovima tela. Ova slabost može biti trajna ako se ne leči na vreme i ako se ne smanji pritisak na nervne korene.

Fizikalna terapija i vežbe snage mogu pomoći u poboljšanju funkcije mišića, a ukoliko je hernija ozbiljnija, može biti potrebna hirurška intervencija.

5. Smanjena pokretljivost može biti simptom diskus hernije

Smanjena pokretljivost je rezultat pritiska iskliznutog diska na nerv, što može dovesti do smanjene funkcije mišića i smanjenja raspona pokreta. Osoba može osetiti ukočenost u zahvaćenim delovima tela, kao i otežanu pokretljivost.

Istina je da smanjena pokretljivost može biti vrlo frustrirajuća i ometati svakodnevno normalno obavljanje dnevnih aktivnosti. Ipak, u ovim slučajevima ima leka. Fizikalna terapija i vežbe istezanja mogu biti od pomoći u poboljšanju pokretljivosti.

I ovde, u ozbiljnijim situacijama, može biti potrebna hirurška intervencija kako bi se smanjio pritisak na nervne korene i poboljšala pokretljivost i funkcija zahvaćenih delova tela.

6. Problemi sa probavom i bešikom su neretko problem izazvani diskus hernijom

Neretko problem sa hernijom diska može izazvati problem sa zatvorom ili mokrenjem, i to najčešće ukoliko je hernija u donjem delu kičme. Kada se ovo uštinuće diska javi u lumbalnom delu, vrši se pritisak na nervne završetke koji se nalaze u blizini. Ovo može izazvati različite probleme sa crevima. Jedan od najčešćih problema koji može da se javi je konstipacija jer pritisak na nerve u oblasti donjeg dela kičme, može uticati na normalno funkcionisanje creva i uzrokovati probleme sa pražnjenjem.

Drugi problem koji se može javiti je urinarna inkontinencija. Diskus hernija koja vrši pritisak na nervne završetke u kičmi može uzrokovati slabljenje mišića koji kontrolišu bešiku i mokrenje. Ovo može dovesti do neprijatnosti i problema sa samopouzdanjem.

Ukoliko se pojavi bilo koji od ovih problema, važno je da se obratite svom lekaru jer vam on može dijagnostifikovati stanje i preporučiti najbolji tretman. Diskus hernija može stvoriti dosta problema ukoliko se ne leči na vreme i adekvatno.

Lečenje traje, a opcije lečenja mogu uključivati ​​mirovanje, fizikalnu terapiju, lekove protiv bolova ili u težim slučajevima operativni zahvat.

Bilo da dobijete medikamente za ublažavanje bola ili fizikalnu terapiju, budite istrajni.

Pored terapije, promena načina života, redovna fizička aktivnost  i održavanje zdrave telesne težine takođe mogu pomoći u sprečavanju problema sa iskliznućem diska a na kraju krajeva i sa celokupnim zdravljem.

Uz pravi tretman, većina ljudi se može oporaviti od diskus hernije i vratiti svojim normalnim aktivnostima.

Naša terapija je inovativna terapija kojom garantujemo izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Primenom jedinstvene Žan Vulić terapije energetskom frekvencijom utičemo direktno na nerv i prokrvljavanje, i pomažemo vam da rešite uzrok problema i trajno se oslobodite bola.

Zakažite prvi, besplatan tretman i upoznajte se sa ovom revolucionarnom metodom!

Dajte životu bez bola još jednu šansu!

Žan Vulić terapija dokazano efikasna za lečenje diskus hernije bez operacije

Umorni ste od konstantnog bola u leđima? Plašite se da bi se situacija sa vašim zdravljem mogla pogoršati, što bi vas, ne daj bože, dovelo do operacionog stola? Po svaku cenu ste spremni da zalečite diskuse u predelu vaših leđa koji izazivaju taj bol? Dobro došli na mesto gde počinje vaš život bez bola.

Diskus hernija je bolest diskusa. Najčešće nastaje usled degenerativnih promena, a ponekad i kao rezultat traume (udarca). Tokom trajanja bolesti može doći do protruzije bilo kog diska, međutim, neki od njih su češće zastupljeni, kao što je diskus hernija lumbalnog dela kičme. Simptomi su: bol u predelu leđa; bol u vratu; bol u mišićima; bol u grudima; bol u donjem delu leđa. Takođe, fizička aktivnost je često otežana, a mogu da se jave i glavobolje, vrtoglavice, kao i utrnulost ruku.

Osim u retkim, retkim slučajevima diskus hernije, koji zahtevaju operaciju, Žan Vulić terapija vas može dovesti do potpunog izlečenja od ove bolesti. Nakon 10 tretmana, možete očekivati oporavak vaših tkiva, nerava i mišića, što će učiniti da se povređeni diskusi vrate u svoje nekadašnje stanje i prvobitni položaj, a vas vratiti u život bez bola.

Pogledajte kako smo pomogli Milici da reši problem sa diskus hernijom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.