zena-bol-u-glavi

Šta uzrokuje bol u glavi: Simptomi i lečenje

Bol u glavi je veoma česta tegoba mnogih ljudi. Može se javiti u različitim oblicima i intenzitetima, pružajući neprijatnost i ometajući svakodnevne aktivnosti. Ova vrsta bola može biti kratkotrajna ili dugotrajna, i može biti posledica različitih faktora, uključujući stres, umor, loše držanje, napetost mišića, nedostatak sna, prehladu, migrenu ili druge zdravstvene probleme kao što su sinuzitis ili problemi sa vidom.

Bol u glavi može se manifestovati na različite načine, kao što su tup bol, pulsirajući bol, pritisak ili osećaj stezanja. Može biti lokalizovana samo u jednom delu glave, poput čela, slepoočnica ili zadnje strane glave, ili može biti difuzna i obuhvatiti čitavu glavu. Ponekad može biti praćena drugim simptomima kao što su vrtoglavica, mučnina ili osetljivost na svetlost i zvuk.

Tretman bolova u glavi zavisi od uzroka i vrste bola. U nekim slučajevima, odmor, smanjenje stresa i masaža mogu pomoći u ublažavanju simptoma. U drugim slučajevima, korišćenje lekova, kao što su analgetici ili lekovi protiv migrene, mogu biti neophodni. Takođe je važno identifikovati i izbegavati okidače koji mogu izazvati ili pogoršati bol, poput određene hrane, lošeg držanja ili nedostatka sna.

Nepodnošljivi bolovi u glavi mogu biti izazov i uticati na svakodnevni život. Zahvaljujući Žan Vulic terapiji, postoji efikasan način da se tretiraju uzroci ovih bolova. Kroz personalizovani pristup koji se prilagođava individualnim potrebama pacijenata, Žan Vulić terapija ciljano deluje na koren problema i pruža efikasan tretman za bolove u glavi.

Uzroci bola u glavi

Postoji mnogo različitih uzroka bola u glavi, ali neki su češći od drugih. Razumijevanje ovih uzroka može nam pomoći da prepoznamo simptome i pravovremeno se obratimo za medicinsku pomoć.

Najčešći uzroci bola u glavi uključuju:

 1. Tenziona glavobolja: Ova vrsta glavobolje je najčešći uzrok bola u glavi. Obično se javlja kao rezultat stresa, napetosti mišića u vratu i glavi, lošeg držanja ili umora. Osobe koje pate od tenzione glavobolje često opisuju osećaj pritiska ili stezanja oko glave.
 2. Migrena: Migrena je vrsta teške glavobolje koja može biti praćena mučninom, povraćanjem, osetljivošću na svetlost i zvuk. Migrene se obično javljaju na jednoj strani glave i mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
 3. Sinusna glavobolja: Ako su sinusi upaljeni ili začepljeni, može doći do glavobolje. Sinusne glavobolje često se javljaju u prednjem delu glave ili oko očiju i mogu biti propraćene natečenim sinusima, začepljenim nosom i kašljem.
 4. Hormonske promene: Hormonske promene, poput onih tokom menstrualnog ciklusa kod žena, mogu izazvati glavobolje. Takođe, hormonske promene tokom trudnoće ili menopauze mogu biti povezane s glavoboljama.
 5. Dehidratacija: Nedovoljan unos tečnost može dovesti do dehidratacije, što može uzrokovati glavobolju.

Simptomi bola u glavi

Bol u glavi je čest simptom koji se javlja kod svih ljudi. Simptomi bola u glavi mogu se razlikovati u zavisnosti od uzroka. Bol može biti kratkotrajna ili dugotrajna, blaga ili jaka, pulsirajuća ili probadajuća. Takođe, bol u glavi može biti praćena drugim simptomima, kao što su mučnina, povraćanje, osetljivost na svetlost ili zvuk, vrtoglavica i promene vida.

Uobičajeni simptomi bola u glavi uključuju:

 • Pritisak ili stezanje u glavi
 • Bol oko očiju, slepoočnica ili vrata
 • Osetljivost na svetlost ili buku
 • Mučnina ili povraćanje
 • Vrtoglavica
 • Zamagljen vid
 • Osetljivost vlasišta

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da potražite savet lekara za tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Lečenje bola u glavi

Opcije lečenja bolova u glavi zavise od vrste bola i njenih osnovnih uzroka.

Analgetici su često prva linija lečenja za blage do umerene glavobolje. Ovi lekovi su dostupni u različitim oblicima, od tableta do oralnih sprejeva i kapsula za gutanje. Međutim, prekomerna upotreba analgetika može izazvati kontraefekat, pa treba biti vrlo pažljiv sa doziranjem i upotrebom ovih lekova.

Ako se glavobolje pojavljuju često ili su dugotrajne, lekar može razmotriti lečenje metodama koje uključuju preventivne terapije i promene u načinu života. Ovo može uključivati ​​promene u ishrani, uvođenje vežbi za smanjenje stresa ili korišćenje alternativnih tretmana poput akupunkture, masaže ili biofeedbacka.

Pored toga, naglašava se važnost zdravog načina života kao načina sprečavanja glavobolja. Redovno vežbanje, zdrava ishrana, dovoljno sna, izbegavanje stresnih situacija i hidratacija organizma, pomažu u sprečavanju pojave bolova u glavi. Uz to, važno je izbegavati ili umanjiti konzumiranje alkohola i nikotina koji mogu izazvati glavobolju.

Ako se glavobolja pojavi kao posledica nekog drugog zdravstvenog stanja, poput visokog krvnog pritiska, infekcije sinusa ili anksioznosti, lekar može predložiti lečenje osnovnog problema. Ukoliko je reč o ozbiljnoj glavobolji, posebno one uzrokovane traumom glave, može biti potrebna hospitalizacija.

Uobičajene opcije lečenja uključuju:

 • Lekovi: Lekovi protiv bolova koji se prodaju bez recepta, mogu ublažiti blage do umerene glavobolje. Lekovi koji se izdaju na recept preporučuju se uglavnom kod težih glavobolja.
 • Modifikacije životnog stila: Održavanje zdravog načina života, kao što je hidriranje, redovno vežbanje i izbegavanje okidača, može smanjiti učestalost i težinu glavobolje.
 • Tehnike upravljanja stresom: Aktivnosti kao što su joga, meditacija i duboko disanje mogu pomoći u ublažavanju stresa i napetosti, smanjujući glavobolje.
 • Terapeutski tretmani: Napredne terapije kao što su ručna terapija, transkutana električna stimulacija nerva (TENS) i tehnike opuštanja mogu pomoći u ublažavanju bolova i pružiti trajno olakšanje.

Kako se efikasno rešiti bola u glavi

Bol u glavi je uobičajeno stanje koje može uticati na svakodnevni život pojedinaca. Razumevanje uzroka i simptoma bola u glavi je od suštinskog značaja za efikasno lečenje.

Žan Vulić Terapija omogućava personalizovani pristup lečenju, identifikujući tačan uzrok bolova i prilagođavajući terapiju vašim individualnim potrebama.Uz naše inovativne tretmane i stručni tim, koji predvodi Žan Vulić, možete doživeti brzo, efikasno i bezbolno oslobađanje od bolova u glavi.

Velika prednost ove terapije je što je potpuno bezbolna, brza i neinvazivna, te ne zahteva dugotrajan oporavak posle tretmana.

Ne dozvolite da vas bol u glavi sputava – zakažite prvi pregled i terapiju već danas.

ŽAN VULIĆ TERAPIJA DOKAZANO EFIKASNA U TRETMANU MIGRENE

Kada dođu dani u kojima se javlja migrena vi ste bespomoćni – padate u krevet, povraćate, bledi ste, nemate snage. Ali kako kažu i naši dosadašnji klijenti koji pate od ovog neurološkog oboljenja, kao i članovi porodice sa kojima su došli – teže je ostalim ukućanima, jer gledaju nekog koga vole a kome ne mogu da pomognu. A onda su negde čuli za Žan Vulić terapiju, i odlučili su da pokušaju…

Stres je najčešći uzrok migrene, a najveći izazovi ovog oboljenja su potpuno odsustvo snage, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, osetljivost na svetlost a najviše pulsirajući bol u glavi. Smanjiti izloženost velikim stresovima koliko je to moguće je jedini savet za osobe koje pate od migrene.

Ono što nam je važno da znate je da Žan Vulić terapija pomaže i kod neredovnih i kod hroničnih migrena. I u težim situacijama kada ne možemo u potpunosti da iskorenimo migrenu, smanjujemo njenu učestalost i intenzitet bola. A napredak će biti osetan već posle prve terapije!

POGLEDAJTE KAKO SMO POMOGLI JOSIPI DA REŠI PROBLEM SA MIGRENOM

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.