zena-krevet-bol-ledja

Sve što treba da znate pre operacije diskus hernije

Zaista je jako veliki broj ljudi koji usled genetske predispozicije, anatomije ili stila života imaju problem sa diskus hernijom. Oštar bol koji se spušta niz nogu ili na trenutak parališe je karakteristika izmeštanja diskusa.

Diskus hernija zapravo podrazumeva da je diskus, u vidu amortizujuceg jastučiča između pršljanova, izmešten. Kada se nađe u neadekvatnom položaju, može izazvati pritisak na nerv, a zatim i druge brojne komplikacije.

Važno je znati da se diskus hernija leči hiruškim putem ili konzervativnim putem uz pomoć fizioterapije i lekova protiv bolova.

Diskus hernija se može javiti u bilo kom delu kičme, ali je najčešća u donjem delu leđa, tzv. lumbalna kičma i u gornjem delu leđa, tzv. vratna kičma.

Bol se može pojaviti brzo ili se razvija tokom dužeg vremenskog perioda.

Generalno, ova iskliznuća diskusa se često “reše” sama od sebe uz pomoć fizoterapije i lekova protiv bolova.

Ipak, u retkim slučajevima diskus hernije je potrebna operacija.

Da li je operacija neophodna?

Diskus hernija se, kako smo napomenuli leči konzervativno ili hirurški. U najvećem broju slučajeva počinje sa konzervativnim (lekovi protiv bolova, fizikalna terapija), a hirurškom lečenju se pribegava ukoliko dugi vremenski period prvi pristup ne daje rezultate.

U većini slučajeva operacija je nepotrebna, jer se bolovi smanjuju ili potpuno prolaze primenom lekova i fizikalne terapije.

Osnovna stanja kada je potrebno razmotriti operaciju su:

  • sindrom kaude ekvine – predstavlja pritisak na snop živaca praćen bolovima u obema nogama. U krajnjoj meri može dovesti do gubitka kontrole mokrenja, stolice, a kod muškaraca i do poremećaja potencije.
  • napredujući neurološki deficit tzv. slabljenje stopala
  • dugotrajni nepodnošljivi bol u periodu ne kraćem od mesec dana

Međutim, odluka o operaciji diskus hernije se donosi na osnovu tegoba koje pacijent oseća. Dakle, što to su tegobe dugotrajnije i više remete normalan svakodnevni život, biće veća potreba za operacijom. Krajnja odluka je ipak na samom pacijentu.

Koliko traje operacija?

Operacija u zavisnosti od mesta izmeštanja, traje do dva sata. Odlazak na rehabilitaciju u kućnim uslovima moguć je već posle par dana.

Kako se pripremiti za operaciju diskus hernije?

Ako vam je potrebna operacija, važno je da se pripremite. Što se vaše telo bolje oseća pre operacije, veće su šanse da će rezultat biti dobar i oporavak ići brže. Zbog toga vam preporučujemo da budete što aktivniji, zaboravite cigarete i alkoholna pića.

Čak je prestanak pušenja pre operacije gotovo obaveza i to šest nedelja pre i posle operacije. Prestanak pušenja poboljšava zarastanje kostiju, mišića i kože. Smanjuje se rizik od infekcija i problema sa srcem, plućima i sudovima.

Takođe, uzdržavanje od alkohola najmanje četiri nedelje pre operacije smanjuje rizik od komplikacija, rizik od infekcija, srčanih i plućnih komplikacija, krvarenja i otežanog zarastanja rana.

Obezbedite pomagala za postoperativni period

Ukoliko nemate pomagala, preporučujemo da ih nabavite pre operacije. Preporučena pomagala su zavoji i trake za pomoć pri podizanju, štake/ štapovi ili hodalica, ručice i stolica za kupanje takođe mogu biti od velike koristi.

Važna napomena: ukoliko koristite štake, potrebno je koristiti obe štake kako bi pravilno rasporedili težinu i rasteretili leđa.

Koje lekove smem da koristim posle opracije diskus hernije?

Da bi se smanjila sklonost krvarenju tokom operacije, lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ili druge antiinflamatorne lekove ne smeju se koristiti nedelju dana pre operacije.

Posebno napomenite lekaru ukoliko koristite lekove za razređivanje krvi.

Higijena pre operacije

Da biste smanjili rizik od infekcije, tuširajte se antibakterijskim sapunom. Sapunom se treba tuširati i ujutru i uveče dan pre operacije i ujutru na dan operacije.

Pre-operativni proces

Nekoliko dana pre planirane operacije bićete pozvani u ortopedsku kliniku na tzv. “pripremnu posetu”. Poseta obuhvata uzimanje uzoraka, eventualno EKG, rendgenski pregled i pregled lekara specijaliste. Pri toj poseti, lekar će vas upoznati sa svim što se dešava pre, tokom i posle operacije.

Operativni zahvat se obavlja pod anestezijom. Bol može biti evidentno manji odmah nakon operacije, ali može i da potraje zbog prateće upale nerva. Bol se može postepeno smiriti, ali u nekim slučajevima može ostati hroničnan  iako je problem uklonjen.

Budite spremni da senzorni poremećaj i slabost mogu trajati kraće ili duže i da je normalan prateći simptom postoperativnog procesa oporavka.

Postoperativni simptomi su normalna pojava i prolazni su

Nakon operacije i buđenja mogu se javiti mučnina i bol. Lekovi protiv bolova se daju po potrebi tokom prva 24 sata putem infuzije a zatim dobijate ublažavanje bolova u obliku tableta. Lekovi protiv bolova će vam olakšavati ustajanje i hodanje i aktivno učestvovanje u rehabilitaciji.

Kiseonik se dobija kroz nos da bi se smanjila mučnina i da biste se brže oporavili. Puls i krvni pritisak se redovno kontrolišu kao i pokretljivost tela i ekstremiteta.

Ponekad se u rani nalazi plastična cev, tzv “drenaža” koja se uklanja nakon otprilike jednog dana. Da biste sprečili stvaranje krvnih ugrušaka, važno je da često  pomerate noge.

Vrlo je važno  da ustanete dan nakon operacije i obavezno u toku dana povremeno udahnite duboko. Važno je da imate par udobnih i čvrstih cipela.

Sada kada smo vas upoznali sa pre i postoperativnim procesom, prođimo i kroz najčešće postavljena pitanja.

Jedno od jako često postavljenih pitanja je: kada smem da jedem?

Odmah nakon operacije neće vam biti dostupna ni voda ni hrana, svega par sati, dok se organizam potpuno ne probudi iz anestezije. Sve to će vam biti dostupno putem infuzije, a zatim ćete postepeno moći da se vratite normalnom režimu ishrane.

Važno je da ishrana bude kvalitetna kako bi organizam imao dovoljno energije da se rehabilituje.

Još jedno od pitanja se odnosi i na vreme kada je moguće kupanje posle operacije. Kada se rana zasuši, ne teče vise, možete se potpuno nakvasiti. Vodite računa da se ne povredite i nemojte odbijati pomoć pri prvom kupanju. Medicinska pomagala za lakše kretanje kao i pomoć nekog bližnjeg će vam zaista biti od pomoći.

Da li postoji rizik od komplikacija?

Komplikacije su uvek moguće. Ipak, kada je u pitanju operacija leđa, sve komplikacije su izuzetno retke. Moguća infekcija se sprečava antibioticima tokom i nakon operacije. Infekcija urinarnog trakta i pneumonija su druge infekcije koje se javljaju, lako se leče.

Ako su nervi oštećeni tokom operacije, možete doživeti gubitak osećaja ili blagu atrofiju mišića.

O čemu treba voditi računa?

Pred vama je nekoliko stvari koje morate uvrstiti u svakodnevni život u vreme postoperativnog oporavka:

  • redovno uzimajte lekove protiv bolova, nemojte čekati da bol postane prejak.
  • dozvoljeno je sedenje, ali ne na duge trenutke.
  • šetajte svaki dan i postepeno povećavajte udaljenost i obavezno koristite dve štake. Tek kada možete da hodate bez hramanja, ne trebaju vam štake.
  • tokom seksualnog odnosa, poštujte signale bola iz nogu i leđa.
  • možete početi da vozite tek kada sedenje bude nesmetano
  • strogo odmeravajte pokrete prilikom podizanja i nošenja. Preporuka je da se ne nosi ništa teško 6 do 8 nedelja nakon operacije.

Ukoliko imate sledeće tegobe, morate se odmah obratiti lekaru u najkraćem roku ili hitnoj službi: poteškoće pri mokrenju ili poteškoće pri držanju urina i / ili fecesa.

Operacija rešava samo deo problema!

Operacija diskus hernije otklanja fizički uzrok bola, ali za dugotrajno uklanjanje bola, važno je promeniti stil života. Konstantno kretanje, umerena fizička aktivnost i umerena ishrana su primarne u fazi oporavka.

Vrlo je važno da i sami budete fizički aktivni i da svakodnevno radite vežbe koje jačaju leđne i trbušne mišiće koji drže kičmu u ispravnom, fiziološkom položaju.

Da biste došli do potpune rehabilitacije, neophodno je imati i pomoć fizioterapeuta. Žan Vulić fizioteraputska ordinacija vas može dovesti do potpunog izlečenja od ove bolesti.

Uz kombinovane vežbe koje su zapravo sastavni deo našeg programa Žan Vulić therapy će vas pratiti u vašem oporavku iz dana u dan.  Zajedno sa nama možete postepeno povećavati svoj program vežbi i u kućnim uslovima.

Personalizovan i sistematski pristup svakom pacijentu predstavlja jedinstven sistem rada koji se pokazao kao izuzetno efikasan u tretmanu diskus hernije.

Mi razumemo i znamo vaš bol i možemo vam pomoći da ga se oslobodite i da se brzo vratite normalnom životu.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna za lečenje diskus hernije bez operacije

Umorni ste od konstantnog bola u leđima? Plašite se da bi se situacija sa vašim zdravljem mogla pogoršati, što bi vas, ne daj bože, dovelo do operacionog stola? Po svaku cenu ste spremni da zalečite diskuse u predelu vaših leđa koji izazivaju taj bol? Dobro došli na mesto gde počinje vaš život bez bola.

Diskus hernija je bolest diskusa. Najčešće nastaje usled degenerativnih promena, a ponekad i kao rezultat traume (udarca). Tokom trajanja bolesti može doći do protruzije bilo kog diska, međutim, neki od njih su češće zastupljeni, kao što je diskus hernija lumbalnog dela kičme. Simptomi su: bol u predelu leđa; bol u vratu; bol u mišićima; bol u grudima; bol u donjem delu leđa. Takođe, fizička aktivnost je često otežana, a mogu da se jave i glavobolje, vrtoglavice, kao i utrnulost ruku.

Osim u retkim, retkim slučajevima diskus hernije, koji zahtevaju operaciju, Žan Vulić terapija vas može dovesti do potpunog izlečenja od ove bolesti. Nakon 10 tretmana, možete očekivati oporavak vaših tkiva, nerava i mišića, što će učiniti da se povređeni diskusi vrate u svoje nekadašnje stanje i prvobitni položaj, a vas vratiti u život bez bola.

Pogledajte kako smo pomogli Milici da reši problem sa diskus hernijom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.