stariji-covek-bol-u-ledjima

Šta je diskus hernija i da li je opasna?

Diskus hernija je stanje u kojem dolazi do promena na diskovima – mekim pločicama koje deluju kao amortizeri između pršljenova kičme. Ove promene stvaraju izbočenja ili džepove u disku, što može dovesti do pritiska na okolna tkiva i izazvati simptome kao što je bol u leđima i kičmi.

Važno je razumeti da diskus hernija može biti različitog stepena i intenziteta, te da opasnost koju ona predstavlja može varirati.

Iako diskus hernija može biti izuzetno bolna i može narušiti kvalitet života, većina slučajeva nije opasna po život. Međutim, važno je započeti sa kvalitetnim lečenjem što pre kako bismo smanjili nelagodnost i sprečili dalje pogoršanje ovog stanja.

U Žan Vulić terapiji, fokusiramo se na inovativan i personalizovan pristup lečenju diskus hernije. Kroz našu terapiju, cilj nam je ne samo ublažiti akutne simptome, već i pristupiti korenu problema kako biste postigli dugotrajno olakšanje.

Problemi nelečene diskus hernije

Nelečena diskus hernija može izazvati različite komplikacije i uticati na vaše zdravlje. Evo nekoliko opasnosti koje se mogu javiti kao posledica nelečene diskus hernije:

Oštećenje nervnih vlakana

Nelečena diskus hernija može izazvati pritisak na nervne strukture u kičmi, što može dovesti do oštećenja nervnih vlakana. Ovo može rezultirati trajnim gubitkom osećaja ili slabostima u određenim delovima tela.

Progresija stanja

Diskus hernija se može pogoršati tokom vremena ako se ne leči. Kontinuirano opterećenje na oštećeni disk može izazvati dalje pucanje omotača i progresiju stanja. Ovo može dovesti do povećanja neprijatnih simptoma, kao i oštećenja susednih struktura kičme.

Komplikacije hroničnog bola

Nelečena diskus hernija može izazvati hroničnu bol u donjem delu leđa, nozi i drugim delovima tela. Ova hronična bol može značajno uticati na kvalitet života i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ograničena pokretljivost

Jači intenzitet bola i oštećenje kičme povezan sa nelečenom diskus hernijom može dovesti do smanjene pokretljivosti. Pacijenti mogu osetiti otežanu fleksibilnost kičme i smanjenje sposobnosti obavljanja određenih pokreta.

Nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti

Nelečena diskus hernija može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, savijanje, podizanje predmeta ili sedenje.

Rehabilitacija nakon hirurškog zahvata

Nakon hirurškog zahvata diskus hernije, rehabilitacija je važan deo procesa oporavka i vraćanja funkcionalnosti kičme. Evo nekoliko ključnih aspekata rehabilitacije nakon hirurškog zahvata:

Fizioterapija

Fizioterapija je važan deo rehabilitacije nakon hirurškog zahvata diskus hernije. Fizioterapeut će vam pomoći da povratite snagu, fleksibilnost i pokretljivost kičme kroz različite vežbe i tehnike. Fizioterapija takođe može pomoći u ublažavanju upale.

Postepeno vraćanje pokretljivosti

Nakon hirurškog zahvata, važno je postepeno vraćati pokretljivost kičme i obavljati lagane aktivnosti. Prekomerna aktivnost ili prebrzo napredovanje mogu izazvati povrede ili pogoršanje simptoma. Fizioterapeut će vam pružiti smernice o tome kako treba postepeno povećavati fizičku aktivnost.

Jaki i fleksibilni mišići

Rehabilitacija nakon hirurškog zahvata diskus hernije uključuje jačanje mišića leđa, trbuha i nogu. Ovi mišići podržavaju kičmu i smanjuju opterećenje. Redovno izvođenje vežbi može pomoći u sprečavanju povratka simptoma i održavanju zdravlja kičme.

Prevencija budućih povreda

Rehabilitacija takođe uključuje edukaciju o pravilnim tehnikama dizanja, držanja tela i izvođenja fizičkih aktivnosti kako bi se sprečile buduće povrede kičmenog stuba. Važno je usvojiti nove navike i izbegavati ponavljanje istih grešaka koje su dovele do diskus hernije.

Podrška i briga o pacijentu

Tokom rehabilitacije, važno je pružiti pacijentu podršku i negu. Rezultati oporavka mogu varirati u zavisnosti od individualnih faktora, pa je važno imati prilagođeni pristup za svakog pacijenta. Lečenje diskus hernije zahteva timski pristup u kojem su uključeni lekari, fizioterapeuti i drugi zdravstveni radnici.

Prevencija diskus hernije

Prevencija diskus hernije je važna kako bi se smanjio rizik od nastanka ovog stanja. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od diskus hernije:

Pravilno držanje tela

Održavanje pravilnog držanja tela je ključno za sprečavanje nastanka diskus hernije. Trebali biste se truditi da održavate ravnotežu i pravilan položaj kičme tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su stajanje, sedenje i hodanje. Pravilno držanje tela smanjuje pritisak na kičmu i održava njen prirodni položaj.

Jačanje mišića kičme

Redovno vežbanje, posebno vežbe usmerene na jačanje mišića kičme, može pomoći u sprečavanju pojave diskus hernije. Vežbe koje su usmerene na jačanje mišića leđa, stomaka i nogu mogu pomoći u podržavanju kičme i smanjenju opterećenja na diskove.

Prekomerna težina

Prekomerna težina može stvoriti dodatni pritisak na kičmu i povećati rizik od diskus hernije. Održavanje zdrave telesne težine kroz uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost može smanjiti opterećenje na kičmu i smanjiti rizik od diskus hernije.

Pravilno podizanje težih predmeta

Nepravilno podizanje težih predmeta može dovesti do povrede kičme i nastanka diskus hernije. Prilikom podizanja teških predmeta, trebali biste savijati kolena, držati predmet blizu tela i koristiti snagu nogu, a ne leđa, kako biste smanjili opterećenje na kičmu.

Redovna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost, kao što su šetanje, plivanje ili vožnja bicikla, može pomoći u održavanju snage mišića, fleksibilnosti i opšteg zdravlja kičme. Aktivne vežbe mogu smanjiti rizik od diskus hernije i održavati kičmu zdravom.

Zablude o diskus herniji

Postoje neke zajedničke zablude o diskus herniji koje treba razjasniti. Evo nekoliko najčešćih zabluda o diskus herniji:

Samo stariji ljudi dobijaju diskus herniju

Diskus hernija može se javiti u svim starosnim grupama, iako je kod starijih osoba češća. Faktori kao što su povrede, genetika i loše držanje tela mogu povećati rizik od diskus hernije kod mlađih osoba.

Samo hirurški zahvat može izlečiti diskus herniju

Većina slučajeva diskus hernije može se uspešno lečiti bez hirurškog zahvata. Konzervativni tretmani, kao što su lekovi, fizikalna terapija i alternativne terapije, mogu biti veoma efikasni u ublažavanju simptoma i poboljšanju funkcionalnosti kičme.

Diskus hernija se ne može sprečiti

Iako postoje faktori rizika koji povećavaju verovatnoću nastanka diskus hernije, postoje i koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od ovog stanja. Pravilno držanje tela, jačanje mišića kičme, održavanje zdrave telesne težine i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u sprečavanju diskus hernije.

Diskus hernija uzrokuje ukočenost celog tela

Diskus hernija može izazvati bol u donjem delu leđa, nozi i drugim delovima tela, ali ne uzrokuje ukočenost celog tela. Simptomi diskus hernije su obično lokalizovani i mogu se javiti samo na jednoj strani tela.

Diskus hernija se samo manifestuje kao bol u leđima

Diskus hernija može izazvati različite simptome, uključujući bol u nozi, gubitak osećaja, trnjenje i utrnulost. Bol u leđima je samo jedan od mogućih simptoma diskus hernije, ali ne mora uvek biti prisutan.

Komplikacije hirurškog tretmana

Hirurški tretman diskus hernije može imati određene komplikacije koje treba imati u vidu. Evo nekoliko mogućih komplikacija hirurškog tretmana:

Infekcija rane

Kao i kod bilo koje operacije, postoji rizik od infekcije rane nakon hirurškog zahvata. Pravilna higijena rane i primena antibiotika mogu pomoći u smanjenju ovog rizika.

Krvarenje

Hirurški zahvat može dovesti do krvarenja. Hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje tokom operacije, ali postupak nosi rizik od krvarenja, naročito ako pacijent ima poremećaj koagulacije krvi.

Oštećenje nerava

Hirurški zahvat može ponekad dovesti do oštećenja nerava koji prolaze kroz kičmeni stub. Ovo se može manifestovati kao gubitak kontrole ili osećaja u određenim delovima tela. Hirurzi će pažljivo pratiti nervne strukture tokom operacije kako bi se smanjio rizik od oštećenja.

Poremećaj funkcije bešike

Retko, hirurški zahvat kod diskus hernije može rezultirati poremećajem funkcije bešike. Ovo može uključivati poteškoće sa mokrenjem ili inkontinenciju. Oštećenje nervnih struktura tokom operacije može uticati na normalno funkcionisanje bešike.

Povrede kičmene moždine

Hirurški zahvat diskus hernije nosi rizik od povrede kičmene moždine. Povreda kičmene moždine može imati ozbiljne posledice po funkcionalnost tela.

Tretman diskus hernije

Kada je reč o pitanju da li je diskus hernija opasna, naglašavamo da većina slučajeva diskus hernije nije opasna po život, iako ovo stanje može biti izuzetno bolno i u velikoj meri narušiti kvalitet života.

Diskus hernija može uzrokovati simptome poput bola, utrnutosti ili slabosti zbog pritiska koji se vrši na nerve u blizini oštećenog diska. Ovi simptomi mogu biti vrlo neprijatni i remetiti vašu svakodnevicu.

Kada je u pitanju diskus hernija važno je da se pravilno proceni vaše specifično stanje i napravi individualan plan lečenja. Naš pristup u Žan Vulić terapiji se bazira na inovativnim tehnikama koje ciljaju koren problema. Kroz našu terapiju, pomažemo vam da smanjite bol, povratite pokretljivost i poboljšate kvalitet svog života.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa diskus hernijom, slobodno nam se obratite.

Zakažite prvi pregled i terapiju.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna za lečenje diskus hernije bez operacije

Umorni ste od konstantnog bola u leđima? Plašite se da bi se situacija sa vašim zdravljem mogla pogoršati, što bi vas, ne daj bože, dovelo do operacionog stola? Po svaku cenu ste spremni da zalečite diskuse u predelu vaših leđa koji izazivaju taj bol? Dobro došli na mesto gde počinje vaš život bez bola.

Diskus hernija je bolest diskusa. Najčešće nastaje usled degenerativnih promena, a ponekad i kao rezultat traume (udarca). Tokom trajanja bolesti može doći do protruzije bilo kog diska, međutim, neki od njih su češće zastupljeni, kao što je diskus hernija lumbalnog dela kičme. Simptomi su: bol u predelu leđa; bol u vratu; bol u mišićima; bol u grudima; bol u donjem delu leđa. Takođe, fizička aktivnost je često otežana, a mogu da se jave i glavobolje, vrtoglavice, kao i utrnulost ruku.

Osim u retkim, retkim slučajevima diskus hernije, koji zahtevaju operaciju, Žan Vulić terapija vas može dovesti do potpunog izlečenja od ove bolesti. Nakon 10 tretmana, možete očekivati oporavak vaših tkiva, nerava i mišića, što će učiniti da se povređeni diskusi vrate u svoje nekadašnje stanje i prvobitni položaj, a vas vratiti u život bez bola.

Pogledajte kako smo pomogli Milici da reši problem sa diskus hernijom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.