ruke-na-kolenu

Simptomi bola u kolenu koje ne biste trebali zanemariti

Koleno predstavlja zglobni mehanizam koji povezuje butnu kost sa potkolenicom. Da bi nam kolena omogućila kretanje, oko zglobnog mehanizma se nalazi još mnogo tetiva i ligamenata. Povreda bilo kog od ovih delova može izazvati bol.

Naš tim u Žan Vulić Therapy dobro poznaje bol u kolenu. Razumemo kako bol u kolenu ograničava pokretljivost i koliko može uticati na vaš život. Tu smo da vam pomognemo da vratite osmeh na lice i vratite se svojim omiljenim aktivnostima.

Istina je, neki bol u kolenu će nestati sam od sebe, ali postoje neki simptomi koje ne bi trebalo da ignorišete.

Kolena nas nose kroz život

Kolena trpe svakodnevni pritisak, čitavog života. Od hodanja i vožnje bicikla do baštovanstva, pa čak i jednostavnog sedenja, kolena koristimo svakog dana tokom čitavog dana.

Ipak, i pored toga, na ovaj deo tela zaboravljamo sve dok ne osetimo bol.

Bol u kolenu je jedan od najčešćih muskulo-skeletnih bolova među ljudima, bez obzira na godine. Uzroci bola mogu biti raznovrsni, od akutnog do hroničnog.

Penjanje uz i niz stepenice, čučanje, podizanje, pa čak i dugo sedenje, takođe mogu da pogoršaju bol u kolenu. Taj dodatni stres se vremenom povećava, čineći zglobove kolena, posebno podložnim povredama i oštećenjima.

U mnogim slučajevima, ignorisanje bolova u kolenu ima katastrofalne posledice po zglob. Oštećena kolena mogu stvoriti dodatne probleme u celom telu i često zahtevaju operaciju.

Kako onda znati kada bol u kolenu ukazuje na ozbiljan problem i koji su simptomi koje ne treba ignorisati?

Sledeće situacije mogu zahtevati lekarsku konsultaciju — što pre, to bolje.

1. Osećaj da se u kolenu “nešto pomera”

Ponekad se mali komadi hrskavice odlome i pomeraju se u zglobu. Ova tzv. ”slobodna tela” se najčešće nalaze u kolenom zglobu.

Ako imate slobobno telo u kolenu, možete osećati kočenje kolena, osećaj da vam se nešto pomera u kolenu i povremeni bol u kolenu.

Ova slobodna tela moraju biti uklonjena da bi se sprečilo dalje oštećenje vaše hrskavice. Obično se to može uraditi artroskopijom, minimalno invazivnom hirurškom procedurom.

2. Čujete pucketanje, škripanje i/ili krckanje u kolenu

Pucketanje, škripanje i/ili krckanje u kolenu su uobičajeni i obično ne ukazuju na ozbiljan problem. Međutim, ako takođe osećate bol ili otok, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Mogući razlozi tome mogu biti meniskusne suze, povreda hrskavice, dislocirana čašica kolena ili osteoartritis.

Ukoliko čujete zvukove koji su praćeni bolom dok savijate koleno, obratite se specijalisti. Ako se ne leče, neka od ovih stanja mogu dovesti do pojačanog bola i trajnog oštećenja zgloba.

3. Penjanje uz stepenice je bolno i otežano

Ovaj bol je veoma čest bol kod pacijenata sa osteroartritisom. Naime, bol koji se javlja pri penjanju uz stepenice može biti prvi znak neke degenerativne bolesti. Ukoliko se na vreme javite lekaru specijalisti, možete dobiti plan lečenja koji će ublažiti bol i pomoći u zaštiti vaših zglobova od daljeg oštećenja.

4. Bol u kolenu može biti rezultat profesionalne deformacije

Prepatelarni burzitis je stanje kolena koje se javlja kada burza – kesa tečnosti oko kolena – postane iritirana. Ovo stanje je veoma često kod zaposlenih na radnim mestima koja zahtevaju dosta čučanja ili klečanja, poput krovopokrivača, vodoinstalatera, rudara, montažera podova. Ovu promenu u kolenu, pored bola prati i promena temperature kože na kolenu i česta ukočenost kolena.

Ovaj bol od naivnog lako prerasta u hronični i u velikoj meri narušava kvalitet života i dinamiku kretanja. Zato, nemojte zanemarivati ovaj bol i kontaktirajte lekara specijalistu.

5. Ukoliko ste imali sportsku povredu, a bol traje dugo

Možda ćete povremeno imati problem sa bolom u kolenu zbog ranije sportske povrede, posebno ako ste bili aktivni i brzo ste se oporavili od povrede. Imajte u vidu da povremeni bol nije opasan, ali ukoliko bol postane svakodnevni i praćen je otežanim kretanjem, nemojte olako shvatati ovaj signal i obratite se specijalisti.

Mi vas možemo osloboditi bolova u kolenima.

Bol u kolenu može da vas spreči od vaših omiljenih aktivnosti. Zato rešavanje problema bola u kolenu može poboljšati vaše zdravlje. Kada dođete u Žan Vulić Therapy zbog bolova u kolenu, mi ćemo dijagnostifikovati vaše stanje i kreirati plan oporavka za vas.

Tretmani za povrede kolena i oporavak od operacije kolena su naša specijalnost, a vaš oporavak i osmeh na licu naša misija.

Kontaktirajte nas ili zatražite svoj prvi pregled.

ŽAN VULIĆ TERAPIJA DOKAZANO EFIKASNA KOD BOLOVA U KOLENU

Koleno je najveći i samim tim osnovni zglob u našem telu koji nam pomaže da stojimo čvrsto na nogama. Međutim, šta se dešava kada u kolenu osećamo bol usled nekadašnjeg pada, uganuća ili sportske povrede? Ne možemo da obavljamo osnovnu ljudsku funkciju – da normalno hodamo. Pritom se plašimo da svaki nagli ili nezgodan pokret može da načini još veću štetu. Zato vam i savetujemo da nam se ukoliko imate bilo kakav problem sa kolenom, javite na vreme.

Uzroci bolova u kolenu mogu biti razni. Kod mlađih najčešće je to: povrede meniskusa i ligamenata kao i osteohondritis disekans; dok kod starijih: degenerativne bolesti, zapaljenske bolesti kao što je reumatoidni artritis, kao i druga upalna stanja. Posledice su vam jasne – umarajući bol prilikom hodanja, a neretko i bol koji je prisutan tokom mirovanja. Vežbe za jačanje mišića koji nose koleno je savet za osobe koji imaju hronični problem sa ovim zglobom.

Naša misija je da vam se vrati osmeh na lice! A to ćemo postići tako što ćemo vam uz pomoć jedinstvene Žan Vulić terapije laserom, sa određenom frekvencijom, prokrviti nerve i mišiće i na taj način im vratiti snagu a rasteretiti i opustiti delove kolena koji osećaju bol.

Pogledajte kako smo pomogli Milanu da reši problem sa bolom u kolenu

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.