devojka-bol-u-glavi

Migrena – da li je život bez bola moguć?

Migrena nije samo jaka glavobolja. Migrena predstavlja neurološki poremećaj koji karakteriše prekomerna ekscitabilnost određenih oblasti mozga. Svi koji imaju problem sa migrenom znaju u kojoj meri jake migrene mogu da onemoguće svakodnevno funkcionisanje.

Ovaj iscrpljujući pulsirajući bol vas može ostaviti u krevetu danima. Nije retko da migrena u potpunosti naruši kvalitet života i veoma često odnose sa ukućanima ili prijateljima, a da niste ni svesni da je vaše loše raspoloženje uzrokovano migrenom.

Zato smo se potrudili da razvijemo posebnu tehniku terapije za migrenozne bolove kako bismo vam poboljšali kvalitet života i pokušali da vas u potpunosti oslobodimo bolova.

Vođeni činjenicom da je fizikalna terapija osmišljena kako bi vam pomogla da obnovite i/ili održite optimalnu funkciju tokom čitavog života, ona je postala stub naših terapija, individualno pripremanih za sve one koji imaju problem sa migrenom.

Svaka terapija je primerena konkretnom pacijentu, a sve u skladu sa dobom, polom, porodičnom anamnezom i svim drugim faktorima iz okruženja koje su i/ili mogu biti uzrok vaše migrene.

Dozvolite da vas uverimo da je život bez bola – migrene moguć.

Upoznajmo “migrenu”

Iako nije u potpunosti jasno šta je to što se dešava u mozgu i što izaziva migrenozne bolove znamo da su osobe sa migrenom podložnije uticaju faktora, nazvanih „okidači“, koji povećavaju rizik od pojave migrene.

Bilo koji vid pokreta, jače svetlosti, zvuka ili čak vrste hrane mogu izazvati simptome kao što su bol, mučnina, umor, zamućenje vida, utrnulost i peckanje, razdražljivost, teškoće u govoru, i još mnogo toga.

Međutim, nemaju svi jasan okidač za napade migrene.

Da li je migrena nasledna i šta je izaziva?

Svakako, teško je predvideti ko može dobiti migrenu, a ko ne, ali postoje faktori rizika koji vas mogu učiniti ranjivijim.

Ovi faktori rizika uključuju sledeće:

 • genetika – četiri od pet osoba sa migrenama imaju migrenu u porodičnoj anamnezi. Ako jedan roditelj ima istoriju migrene, njihovo dete ima 50% šanse da ih ima. Ako oba roditelja imaju istoriju migrene, rizik skače na 75%.
 • pol – od migrene češče oboljevaju žene nego muškarcima, posebno žene između 15 i 55 godina što se vezuje za uticaj hormona. Nivo stresa – dokazano je da jak nivo stresa povećava mogućnost za dobijanjem migrene.

Sami napadi migrene mogu biti izazvani raznim faktorima. Uobičajeni pokretači uključuju: emocionalni stres (anksioznosti, brige, tuga, depresivna stanja…), neredovna ishrana ili gladovanje, osetljivost na određene hemikalije i konzervanse u hrani ili određene namirnice i pića (stari sir, pića koja sadrže alkohol, čokoladu i aditive za hranu posebno nitrate), kofein, nikotin, svakodnevna upotreba lekova protiv bolova, hormonske promene kod žena, jaka i nekonstantna svetlost, promene vremenskih uslova, naspavanost, umor, dim, jak zvuk itd.

Koji su simptomi  migrene?

Imajte na umu da nije svaka glavobolja uzrokovana migrenom. Ponekad je glavobolja rezultat vremenskih promena, ponekad stresa ili nekog drugog dijagnostifikovanog stanja ili bolesti.

Ipak, neka stanja mogu biti direktni rezultat ili predskazanje migrenoznih napada.

Ako imate učestalo dva ili više ovih simptoma, možda je vreme da potražite pomoć specijaliste:

 • glavobolja koja je umereno ili jako bolna
 • pogoršava se fizičkom aktivnošću
 • osećaj pulsirajućeg bola, često jači na jednoj strani
 • jak intenzitet bola usled koga često napuštate, posao, školu ili druge aktivnosti
 • povećana osetljivost na svetlost, zvuk ili mirise tokom glavobolje
 • dugotrajna glavobolja (i do 48 sati).

Koje su faze migrene?

Mirgenozni napad nailazi stihijski i odvija se u etapama. Simptomi migrene mogu početi i do dva dana pre same glavobolje i razvijaju se u četiri faze.

Prodromska faza migrene je prva faza i obično uključuje promenu raspoloženja. Prodromska faza traje nekoliko sati, a može trajati i danima. Simptomi tokom ove faze mogu uključivati žudnju za nekom konktetnom hranom, depresvno stanje, umor ili niska energija, često zevanje, hiperaktivnost, razdražljivost kao i osećaj ukočenosti u vratu.

Faza aure se javlja nakon stadijuma prodroma. Aura je grupa senzornih, motoričkih i govornih simptoma koji obično deluju kao signali upozorenja. Obično se pogrešno tumači kao moždani udar. Dešava se pre početka konkretne migrenozne glavobolje, ali se ponekad može pojaviti tokom ili čak posle.

Aura traje do oko sat vremena i tokom aure, možete imati problema sa vidom, senzacijom, pokretom i govorom. Primeri ovih problema uključuju teškoće pri govoru, osećaj peckanja po licu, rukama ili nogama, bljeskove ili svetle tačke kao i zamagljenje ili privremeni gubitak vida.

Sledeća faza je poznata kao faza napada. Ovo je najakutnija ili najteža faza kada se javlja stvarni bol migrene. Kod nekih ljudi, ovo se može preklapati sa fazom aure. Bol u ovoj fazi može biti blag, ali obično se opisuje kao bušenje, pulsiranje ili jakog pritiska u glavi. Obično počinje na jednoj strani glave, a zatim se širi na drugu stranu. Neki simptomi mogu uključivati povećanu osetljivost na svetlost i zvuk, mučninu, vrtoglavicu ili osećaj nesvestice i povraćanje.

Postdrom ili faza oporavka je faza u kojoj nema bolova ili je bol vrlo blag, ali se ljudi ne osećaju dobro. Može trajati 24 do 48 sati, a osećaj se najčešće poistovećuje sa osećajem mamurluka.

Vrste migrene

Postoji preko mnogo vrsta glavobolja, podeljenih u dve kategorije: primarne i sekundarne glavobolje.

Migrena je primarna glavobolja, što znači da nije uzrokovana drugim zdravstvenim stanjem.

Sekundarna glavobolja je simptom drugog zdravstvenog problema.

Postoji nekoliko tipova migrene:

 • migrena sa aurom
 • migrena bez aure (obična migrena) – ova vrsta migrenske glavobolje se javlja bez upozorenja koje vam aura može dati.
 • migrena bez bolova u glavi ili tzv „tiha migrena “, uključuje simptom aure, ali ne i glavobolju koja obično sledi.
 • hemiplegična migrena – podrazumeva privremene ili neurološke ili senzorne promene na jednoj strani tela. Početak glavobolje može biti povezan sa privremenom utrnutošću, ekstremnom slabošću na jednoj strani tela, osećajem peckanja, gubitkom osećaja i vrtoglavicom ili promenama vida. Ponekad uključuje bol u glavi, a ponekad ne.
 • retinalna migrena (okularna migrena) – možete doživeti privremeni, delimični ili potpuni gubitak vida u jednom oku, zajedno sa tupim bolom iza oka koji se može proširiti na ostatak glave. Taj gubitak vida može trajati minut ili čak mesecima. Ukoliko imate dijagnostifikovanu migrenu mrežnjače obavestite svog lekara jer bi to mogao biti znak ozbiljnijeg problema.
 • hronična migrena – javlja najmanje 10 do 15 dana mesečno. Simptomi se mogu često menjati, a samim tim i jačina bola. Oni koji imaju hronične migrene mogu da koriste lekove protiv glavobolje više od 10 do 15 dana mesečno i to, nažalost, može dovesti do glavobolje koje se dešavaju još češće.
 • migrena sa aurom moždanog stable – prate je vrtoglavica, nejasan govor, dvostruki vid ili gubitak ravnoteže, koji se javljaju pre glavobolje. Glavobolje može uticati na potiljak. Ovi simptomi se obično javljaju iznenada i mogu biti povezani sa nemogućnošću pravilnog govora, zujanjem u ušima i povraćanjem.
 • status migrenozus tzv. migenoza – to je retka i teška vrsta migrene koja može trajati duže od 72 sata. Glavobolja i mučnina mogu biti izuzetno dugotrajni. Ona je medicinski ozbiljnija od normalnog napada migrene, posebno ako su simptomi poput povraćanja produženi zbog rizika od ozbiljne dehidracije. Ovo stanje često ljude primora da završe u hitnoj pomoći.

Koliko migrenoznih napada je normalno?

Učestalost migrene je individualna stvar i zavisi od tipa migrene koji vas prati. Migrena se može javiti jednom godišnje, jednom nedeljno, a može u proseku na dva dana.

Naš cilj je da vas oslobodimo bola i lekova protiv migenoznih bolova. Zato smo osmislili inovativnu terapiju koja će vaše migrene pretvoriti u prošlost, a zadovoljstvo i kvalitetan život bez bola vratiti u vašu svakodnevicu.

Žan Vulić therapy se može pohvaliti timom specijalista koji primenjuju najsavremenije metode osobađanja od bola posebno formiranim tretmanima i terapijama koje pouzdano smanjuju broj i intenzitet migrena i na kraju ih potpuno eliminiše.

I u težim situacijama kada ne možemo u potpunosti da iskorenimo migrenu, smanjujemo njenu učestalost i intenzitet bola.

Ono što nam je važno da znate je da Žan Vulić terapija pomaže i kod neredovnih i kod hroničnih migrena, tenzionih i drugih glavobolja, ali i poboljšavaju vaše fizičko, kognitivno, emocionalno kao i društveno blagostanje vraćajući vam osmeh na lice.

A napredak će biti osetan već posle prve terapije.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna u tretmanu migrene

Kada dođu dani u kojima se javlja migrena vi ste bespomoćni – padate u krevet, povraćate, bledi ste, nemate snage. Ali kako kažu i naši dosadašnji klijenti koji pate od ovog neurološkog oboljenja, kao i članovi porodice sa kojima su došli – teže je ostalim ukućanima, jer gledaju nekog koga vole a kome ne mogu da pomognu. A onda su negde čuli za Žan Vulić terapiju, i odlučili su da pokušaju…

Stres je najčešći uzrok migrene, a najveći izazovi ovog oboljenja su potpuno odsustvo snage, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, osetljivost na svetlost a najviše pulsirajući bol u glavi. Smanjiti izloženost velikim stresovima koliko je to moguće je jedini savet za osobe koje pate od migrene.

Ono što nam je važno da znate je da Žan Vulić terapija pomaže i kod neredovnih i kod hroničnih migrena. I u težim situacijama kada ne možemo u potpunosti da iskorenimo migrenu, smanjujemo njenu učestalost i intenzitet bola. A napredak će biti osetan već posle prve terapije!

Pogledajte kako smo pomogli Josipi da reši problem sa migrenom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.