doktor-bol-u-laktu

Teniski lakat: Lečenje, simptomi i prevencija

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, je stanje koje izaziva bol u području spoljašnjeg dela lakta i podlaktice. Simptomi uključuju bol prilikom pritiskanja objekata, kao i ograničenje pokreta.

Klasični naziv “teniski lakat” ukazuje na veoma karakterističnu manifestaciju ove povrede kod teniskih igrača, ali u stvarnosti, teniski lakat pogađa ljude koji se bave raznim aktivnostima koje zahtevaju ponavljajuće pokrete šake i podlaktice.

Srećom, postoji nekoliko tretmana koji vam mogu pomoći.

Lečenje teniskog lakta se obično fokusira na smanjenje bola, upale i vraćanje funkcionalnosti zahvaćenog lakta. Prvi korak u lečenju teniskog lakta je obično prestanak ili smanjenje aktivnosti koje izazivaju bol, kako bi se omogućilo telu da se regeneriše i ozdravi.

Žan Vulić terapija koristi laser sa određenom frekvencijom koji se primenjuje na bolna mesta ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se zadržava na tim područjima nekoliko sekundi, a sama terapija traje svega nekoliko minuta. Ova terapija pruža pacijentima ne samo olakšanje od bola, već i brz oporavak. Žan Vulić terapija je inovativna terapija koja je dokazala svoju efikasnost i u tretmanu teniskog lakta.

Uzroci teniskog lakta

Teniski lakat obično nastaje usled prekomernog naprezanja mišića podlaktice, koji su uključeni u ekstenziju šake i podlaktice. Ovaj prekomerni stres može izazvati mikrotraume, što dovodi do upale i bola. Neke od aktivnosti koje mogu dovesti do razvoja teniskog lakta uključuju igranje tenisa, golfa, bacanje lopte ili bavljenje poslovima koji zahtevaju ponavljajuće pokrete šake, kao što su kucanje na tastaturi ili korišćenje alata za ručni rad.

Simptomi teniskog lakta

Bol u podlaktici kao simptom teniskog lakta

Glavni simptom teniskog lakta je bol u spoljašnjem delu lakta, koja se obično širi niz podlakticu sve do ručnog zgloba. Bol je često prisutna prilikom pokušaja hvatanja ili podizanja predmeta, kao i prilikom izvođenja pokreta koji zahtevaju savijanje šake unazad ili širenje šake.

Slabost u ruci je još jedan od simptoma teniskog lakta

Osobe koje imaju teniski lakat često osećaju slabost u ruci, naročito kada pokušavaju da drže ili podižu teže predmete. Ovo može dovesti do problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje zahtevaju snagu u rukama.

Ograničena pokretljivost podlaktice može biti simptom teniskog lakta

Pored bola i slabosti, teniski lakat može dovesti do ograničene pokretljivosti podlaktice. Osoba može osećati ukočenost ili nelagodnost prilikom pokušaja savijanja ili ispravljanja podlaktice.

Lečenje teniskog lakta

Odmor i izbegavanje aktivnosti koje izazivaju bol

Prvi korak u lečenju teniskog lakta je odmaranje povređene ruke i izbegavanje aktivnosti koje izazivaju bol. To može uključivati smanjenje ili promenu određenih sportskih aktivnosti, kao i prilagođavanje načina obavljanja svakodnevnih zadataka.

Primena hladnih i toplih obloga

Primena leda na obolelo područje može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bola. Nakon primene leda, primena toplih obloga može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije u podlaktici.

Protivupalni lekovi

Protivupalni lekovi poput mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bola povezanog sa teniskim laktom. Međutim, važno je zatražiti savet lekara pre uzimanja bilo kakvih lekova, kako bi se utvrdilo da li su oni sigurni i adekvatni za pacijenta.

Fizikalna terapija u tretmanu teniskog lakta

Vežbe istezanja i jačanja mišića

Fizikalna terapija može biti ključni deo lečenja teniskog lakta. Vežbe istezanja i jačanja mišića podlaktice mogu pomoći u oporavku povređenog područja i sprečavanju povratka simptoma. Ove vežbe se obično izvode pod nadzorom fizioterapeuta.

Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija je još jedna tehnika koja se može primeniti u fizikalnoj terapiji za lečenje teniskog lakta. Ova tehnika koristi zvučne talase visoke frekvencije kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i ubrzao proces oporavka.

Elektroterapija u tretmanu teniskog lakta

Elektroterapija, poput transkutane električne nervne stimulacije (TENS), može se koristiti za smanjenje bola i ublažavanje simptoma teniskog lakta. Ova tehnika koristi blage električne impulse koji se primenjuju na povređeno područje.

Alternativni tretmani za lečenje teniskog lakta

Akupunktura

Akupunktura je stara kineska terapija koja se može koristiti za ublažavanje simptoma teniskog lakta. Ova terapija podrazumeva postavljanje tankih iglica na određene tačke na telu kako bi se uspostavila energetska ravnoteža i ublažio bol.

Masaže

Masaže mogu pružiti olakšanje od bola i napetosti u mišićima podlaktice. Različite tehnike masaže mogu se primeniti kako bi se ublažio teniski lakat i poboljšala cirkulacija krvi u obolelom području.

Kinesio taping

Kinesio taping je elastična traka koja se može primeniti na povređeno područje radi podrške i stabilizacije. Ova traka se može koristiti u kombinaciji sa drugim terapeutskim metodama kako bi se ubrzao proces oporavka.

Prevencija teniskog lakta

Pravilna tehnika izvođenja fizičkih aktivnosti

Pravilna tehnika izvođenja fizičkih aktivnosti može značajno smanjiti rizik od razvoja teniskog lakta. Važno je naučiti pravilan način izvođenja pokreta koji mogu opteretiti mišiće podlaktice i koristiti pravilan položaj tela tokom određenih aktivnosti.

Postepeno povećanje intenziteta treninga

Postepeno povećanje intenziteta treninga može pomoći u jačanju mišića podlaktice i sprečavanju razvoja teniskog lakta. Važno je ne preterivati odmah na početku vežbanja i dozvoliti mišićima da se prilagode postepeno većim opterećenjima.

Rehabilitacija

Faze rehabilitacije

Rehabilitacija teniskog lakta obično se sastoji od nekoliko faza. Prva faza uključuje smanjenje bola i upale, dok se u drugoj fazi radi na obnovi snage i fleksibilnosti. Treća faza se fokusira na vraćanje osobe u normalne aktivnosti uz minimiziranje rizika od povratka simptoma.

Vežbe za obnovu snage i fleksibilnosti

Tokom rehabilitacije, vežbe koje imaju za cilj obnovu snage i fleksibilnosti mišića podlaktice su od ključnog značaja. Fizioterapeut može preporučiti određene vežbe, poput istezanja, jačanja i ravnoteže, kako bi se postigao optimalan oporavak.

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ozbiljni simptomi koji zahtevaju hitnu intervenciju

U nekim situacijama, teniski lakat može biti praćen ozbiljnim simptomima koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Ovi simptomi mogu uključivati jake i nepodnošljive bolove, oticanje ili crvenilo u području lakta, kao i gubitak funkcije ruke.

Hronična bol

Ako simptomi teniskog lakta traju duže od nekoliko nedelja ili se pogoršavaju tokom vremena, trebali biste se posavetovati sa lekarom. Hronična bol može ukazivati na ozbiljnije povrede ili prisustvo drugih medicinskih stanja koja zahtevaju dalje preglede.

Postepeno smanjenje funkcionalnosti

Ako primetite postepeno smanjenje funkcionalnosti ruke i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Ovo može biti znak da se teniski lakat pogoršava i da je potrebno dalje lečenje kako bi se sprečile komplikacije.

Pronađite odgovarajući tretman za teniski lakat

Uz pravilan tretman, rehabilitaciju i prevenciju, većina ljudi može uspešno pobediti teniski lakat i vratiti se normalnim aktivnostima bez bola i nelagodnosti. Važno je obratiti pažnju na simptome, pravovremeno potražiti medicinsku pomoć i slediti savete stručnjaka kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Žan Vulić terapija se ističe po visokoj efikasnosti u lečenju različitih vrsta bola, uključujući i teniski lakat. Njena precizna i ciljana priroda omogućava da se direktno deluje na problematična područja, pružajući ublažavanje simptoma i poboljšanje funkcionalnosti.

Mnogi pacijenti su primetili značajno smanjenje bola, povećanu pokretljivost i brži oporavak nakon serije tretmana. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa teniskim laktom, slobodno nam se obratite.

Zakažite prvi pregled i terapiju.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna u tretmanu teniskog lakta

Teniski lakat je stanje uzrokovano upalom tetiva koje povezuju mišiće podlaktice sa spoljnim delom lakta. Ova povreda obično izaziva bol, otok i ograničenu pokretljivost u području lakta.

Najčešći simptomi teniskog lakta uključuju bol koja se javlja duž spoljne strane podlaktice i narušava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Bol se najčešće pogoršava prilikom stiskanja ili podizanja predmeta, pri savijanju ili ispravljanju ručnog zgloba, ili prilikom pritiska kao što je stiskanje šake.

Ostali simptomi teniskog lakta mogu uključivati otok, slabost mišića podlaktice, i osećaj pečenja ili trnjenja u području lakta.

Razumemo koliko frustrirajuća može biti vaša borba sa ovim problemom. Bol, ograničenje pokreta i problemi sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti mogu biti veoma teški, ali nemojte gubiti nadu!

Žan Vulić terapija je inovativno rešenje koje cilja suštinski uzrok teniskog lakta, umesto da se fokusira samo na simptome ili trenutne neprijatnosti. Naša terapija ima za cilj da se uhvatimo u koštac s izvorom problema, jer to je ključno za dugotrajno olakšanje i oporavak.

Ovo je jedinstven pristup koji može pomoći u regeneraciji oštećenih tkiva, poboljšanju cirkulacije i smanjenju upale u području teniskog lakta.

Ono što je posebno kod ove terapije je to što je gotovo bezbolna i neinvazivna. Žan Vulić terapija će ne samo ublažiti vašu bol, već i ojačati mišiće i ligamente kako biste preventivno delovali i sprečili buduće povrede.

Pogledajte kako smo pomogli Milici da reši problem sa diskus hernijom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.