muskarac-bol-u-ledjima

Šta je išijas i kako se leči?

Išijas je stanje koje nastaje upalom nerva išijadikusa, izazivajući bol, utrnulost i peckanje koje se spušta niz jednu nogu. Procena je da se oko 40% ljudi suoči sa ovim problemom u nekom trenutku svog života.

Najčešći uzrok išijasa je diskus hernija. Ostali uzroci uključuju spinalnu stenozu, grčeve mišića i spondilolistezu. Faktori rizika za razvoj išijasa uključuju godine starosti, gojaznost, sedeći način života, zanimanja koja uključuju dizanje teških tereta ili dugo sedenje i dijabetes.

Najistaknutiji simptom išijasa je oštar bol koji počinje u donjem delu leđa i spušta se niz nogu. Ostali simptomi mogu uključivati utrnulost, peckanje i slabost mišića. Išijas može imati značajan uticaj na svakodnevni život osobe, što otežava sedenje, stajanje, hodanje ili spavanje. Takođe može uticati na pokretljivost, rad i vežbanje i može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje pojedinca.

Kada je u pitanju lečenje išijasa, postoji nekoliko dostupnih opcija. U mnogim slučajevima, konzervativni pristupi lečenja mogu biti efikasni. Oni uključuju tehnike za upravljanje bolom kao što su toplo-hladna terapija, fizikalna terapija i modifikacije načina života. Lekovi kao što su mišićni relaksanti i oralni steroidi mogu se propisati za smanjenje upale i ublažavanje bolova.

Žan Vulić Terapija je inovativan pristup koji se pokazao efikasnim u tretmanu išijasa. Terapija je osmišljena od strane višeg terapeuta Žana Vulića i uspešno se pokazala u smanjenju bola i nelagodnosti uzrokovane išijasom.

Za teže ili uporne simptome, zdravstveni radnici mogu preporučiti lekove kao što su antikonvulzivi i triciklični antidepresivi da pomognu u tretiranju bola koji je povezan sa nervom. Injekcije kortikosteroida se takođe mogu primeniti kako bi se direktno smanjila upala oko zahvaćenog nerva.

U slučajevima kada konzervativne mere ne daju rezultate, može se prepisati i operacija. Hirurške intervencije variraju u zavisnosti od osnovnog uzroka i mogu uključivati procedure kao što su diskektomija, laminektomija i spinalna fuzija.

Šta je išijas?

Išijas je stanje koje karakteriše kompresija ili iritacija išijadičnog nerva, koji se nalazi u donjem delu leđa i proteže se do nogu. Išijadični nerv je najveći nerv u telu i kontroliše mišiće zadnjeg dela kolena i potkolenice. Kada je ovaj nerv pritisnut ili nadražen, može izazvati intenzivan bol i nelagodnost.

Uzroci i faktori rizika

Najčešći uzrok išijasa je diskus hernija. Drugi uzroci uključuju spinalnu stenozu, suženje kičmenog kanala, koje može komprimovati nervne korene; grčevi mišića u donjem delu leđa; i spondilolisteza, stanje gde jedan pršljen klizi napred preko drugog.

Postoji nekoliko faktora rizika povezanih sa išijasom. Starost je glavni faktor, jer se tokom vremena mogu javiti degenerativne promene u kičmi. Gojaznost stvara dodatni pritisak na kičmu, povećavajući rizik od diskus hernije. Sedeći način života, zanimanja koja uključuju dizanje teških tereta ili dugo sedenje i dijabetes takođe su povezani sa većim rizikom od razvoja išijasa.

Uobičajeni simptomi išijasa

Najistaknutiji simptom išijasa je oštar bol koji se širi od donjeg dela leđa do zadnjice i niz nogu. Ovaj bol se često opisuje kao peckajući. Utrnulost, peckanje i slabost mišića u nozi i stopalu mogu biti praćeni bolom. Ozbiljnost i trajanje simptoma mogu se razlikovati od osobe do osobe.

Išijas može značajno uticati na svakodnevni život pojedinca. Bol i nelagodnost mogu otežati sedenje, stajanje, hodanje ili čak spavanje. Takođe može uticati na mobilnost i dovesti do ograničenja u svakodnevnim aktivnostima, radu i vežbanju. Pored toga, hronični bol izazvan išijasom može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje i kvalitet života osobe.

Dijagnostikovanje išijasa

Ako sumnjate da imate išijas, važno je da potražite medicinsku pomoć za tačnu dijagnozu. Zdravstveni radnici obično dijagnostikuju išijas kroz detaljnu istoriju bolesti i fizičke preglede. Pitaće vas o vašim simptomima, kako su počeli i o drugim faktorima koji ih pogoršavaju ili ublažavaju.

Pored fizičkog pregleda, mogu se koristiti dijagnostički testovi da bi se potvrdila dijagnoza i utvrdio osnovni uzrok. Magnetna rezonanca (MRI) može pružiti detaljne slike kičme i pomoći u identifikaciji bilo kakvih strukturnih nepravilnosti, kao što su diskus hernija ili stenoza kičme. Rendgensko snimanje se može koristiti da bi se isključili drugi potencijalni uzroci, kao što su prelomi ili tumori.

Detaljni pregled i dijagnostički testovi su ključni za zdravstvene radnike da razumeju osnovni uzrok išijasa i razviju odgovarajući plan lečenja.

Opcije lečenja išijasa

Konzervativni pristupi lečenju

U mnogim slučajevima, išijas se može efikasno lečiti konzervativnim tretmanima. Ovi tretmani imaju za cilj ublažavanje bolova, smanjenje upale i poboljšanje pokretljivosti.

Neke od uobičajeno preporučenih opcija lečenja išijasa uključuju:

Tehnike upravljanja bolom

 • Toplo i hladna terapija: Nanošenje toplih ili hladnih obloga na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bolova.
 • Vežbe fizikalne terapije: Specifične vežbe i istezanja mogu pomoći u poboljšanju fleksibilnosti, jačanju osnovnih mišića i ublažavanju pritiska na išijadični nerv.
 • Promene životnog stila: Održavanje dobrog držanja, izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja i korišćenje odgovarajuće ergonomije mogu pomoći u sprečavanju pogoršanja simptoma.

Lekovi

 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi: Ovi lekovi koji se izdaju bez recepta ili na recept mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bolova.
 • Relaksanti mišića: Prepisani relaksanti mišića mogu pomoći u ublažavanju grčeva mišića koji mogu doprineti simptomima išijasa.
 • Oralni steroidi: U nekim slučajevima mogu se propisati oralni steroidi za smanjenje upale i ublažavanje bolova kod išijasa.

Lekovi i injekcije

Za teže ili uporne simptome išijasa, zdravstveni radnici mogu preporučiti sledeće opcije:

Antikonvulzanti i triciklični antidepresivi

 • Antikonvulzanti: Lekovi koji se obično propisuju kod napada, takođe mogu pomoći u ublažavanju bolova povezanih sa nervima.
 • Triciklični antidepresivi: Ovi lekovi mogu pomoći u ublažavanju hroničnog bola, uključujući bol povezan sa išijasom.

Injekcije kortikosteroida

Primena kortikosteroida se može preporučiti za smanjenje upale oko zahvaćenog nerva i pružanje kratkotrajnog olakšanja.

Injekcija je obično kombinacija kortikosteroidnog leka i lokalnog anestetika.

Hirurške intervencije kod išijasa

Operacija za išijas se obično razmatra kada konzervativni tretmani ne daju olakšanje ili ako postoji značajan osnovni uzrok koji zahteva hiruršku intervenciju. Odluka za podvrgavanje operaciji se obično donosi nakon detaljne procene od strane zdravstvenog radnika.

Nekoliko hirurških procedura može se obaviti u zavisnosti od osnovnog uzroka išijasa, uključujući:

 1. Discektomija: U ovoj proceduri uklanja se deo diska koji zadire u išijadični nerv, čime se smanjuje pritisak na nerv.
 2. Laminektomija: Ova procedura uključuje uklanjanje malog dela kičmene kosti kako bi se stvorilo više prostora u kičmenom kanalu, ublažavajući pritisak na koren nerva.
 3. Fuzija kičme: U slučajevima kada postoji nestabilna kičma ili teška degeneracija diska, može se izvršiti spinalna fuzija da bi se stabilizovalo zahvaćeno područje.

Specifičan hirurški pristup i tehnika će se razlikovati u zavisnosti od individualnih okolnosti, a od ključne je važnosti da se o rizicima, prednostima i alternativama razgovara sa zdravstvenim radnikom.

Alternativne i komplementarne terapije za išijas

Pored tradicionalnih medicinskih tretmana, neki pojedinci mogu isprobati alternativne i komplementarne terapije za tretman simptoma išijasa.

Neke alternativne terapije koje mogu biti korisne u lečenju išijasa uključuju:

 1. Akupunktura: Ova tehnika uključuje stimulisanje određenih tačaka na telu tankim iglama, sa ciljem da se ublaži bol i poboljša opšte stanje.
 2. Kiropraktika: Kiropraktičari koriste manipulaciju kičme i ručne terapije za oslobađanje napetosti, smanjenje upale i poboljšanje poravnanja kičme.
 3. Biljni lekovi: Određeni biljni dodaci, kao što su kurkuma ili đavolja kandža, imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pružiti olakšanje kod nekih pojedinaca.

Promene životnog stila i prevencija išijasa

Pored medicinskih tretmana i alternativnih terapija, usvajanje određenih promena načina života može igrati značajnu ulogu u tretmanu išijasa i prevenciji budućih napada.

Neke promene u načinu života koje mogu biti od koristi uključuju:

 • Održavanje zdrave težine: Prekomerna težina može dodatno vršiti pritisak na kičmu, povećavajući rizik od išijasa. Redovno vežbanje i pridržavanje uravnotežene dijete mogu pomoći u postizanju i održavanju zdrave težine.
 • Redovna vežba: Jednostavne vežbe kao što su hodanje, plivanje ili joga mogu pomoći u jačanju mišića koji podržavaju kičmu, poboljšavajući fleksibilnost i na taj način smanjiti rizik od išijasa.
 • Pravilno držanje, ergonomija i mehanika tela: Prvilno držanje dok sedite, stojite i podižete teške predmete može pomoći u sprečavanju nepotrebnog naprezanja leđa i smanjenju rizika od iritacije išijadičnog nerva.
 • Pravljenje pauza i praktikovanje pravilnih tehnika dizanja: Ako vaše zanimanje uključuje dugo sedenje ili podizanje teških tereta, česte pauze i korišćenje pravilnih tehnika dizanja mogu pomoći u sprečavanju išijasa.

Zaključak

Išijas može značajno uticati na svakodnevni život osobe, izazivajući bol, nelagodnost i ograničenja u pokretljivosti. Važno je potražiti medicinsku pomoć za tačnu dijagnozu i napraviti odgovarajući plan lečenja. Konzervativni pristupi, kao što su tehnike upravljanja bolom, lekovi, fizikalna terapija i modifikacije načina života, često su efikasni u upravljanju simptomima išijasa. U težim slučajevima može biti potrebna I hirurška intervencija.

Pored toga, alternativne i komplementarne terapije mogu se primeniti zajedno sa tradicionalnim tretmanima.

Žan Vulić Terapija se fokusira na tretiranje osnovnog uzroka išijasa, pružajući dugotrajne rezultate. Efikasnost Žan Vulić terapije u tretmanu išijasa je potvrđena kroz brojne pozitivne rezultate kod mnogih pacijenata. Naši pacijenti su prijavili smanjenje bola, povećanu pokretljivost i znatno poboljšanje kvaliteta života, već posle nekoliko tretmana.

Važno je napomenuti da se efikasnost terapije može razlikovati od osobe do osobe, te je preporučljiva individualna konsultacija sa našim stručnjakom.

Otkrijte prednosti Žan Vulić Terapije i napravite prvi korak ka životu bez bola – zakažite prvi tretman.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna u tretmanu išijasa

Uporan bol u donjem delu leđa koji se “spušta niz nogu” je zaista jak ometajući faktor svakodnevice. Ovakav bol, koji remeti Vaše dnevne aktivnosti  i svodi ih samo na one koje vam neće prouzrokovati jači bol od onog koji je već trpite, može biti prošlost.

Za vaš problem tu je inovativna Žan Vulić terapija kojom išijas postaje prošlost, a zadovoljstvo sadašnjost i vaša izvesna budućnost.

Išijas je stanje koje izaziva išijadični nerv. Bol zbog išijasa može biti veoma različit. Ukoliko se išijadični nerv izmesti, uklješti, povredi ili upali, javljaju se bol, slabost, utrnulost ili peckanje u nozi. U nekim slučajevima, bol je dovoljno jak da osoba ne može da se kreće.

Bol se najčešće javlja na jednoj strani. Neki ljudi imaju oštar bol u jednom delu noge ili kuka i utrnulost u drugim delovima. Bol ili ukočenost se takođe mogu osetiti na zadnjem delu lista ili na tabanu.

Ovaj nerv počinje u donjem delu leđa i ide niz zadnji deo noge. Išijadični nerv kontroliše mišiće zadnjeg dela kolena i potkolenice. Takođe kontroliše osećaj zadnjeg dela butine, spoljašnjeg i zadnjeg dela potkolenice i tabana.

Iako istraživanja kažu da su muškarci između 30 i 50 godina podložniji išijasu, na ovo stanje niko nije imun, bez obzira na pol i starost.

Verujemo da znate da išijas može biti rezultat trenutnog nepravilnog položaja, opterećenja, neaktivnosti i prekomerne težine. Ipak, pored ovih uzroka, mnogo ozbiljniji mogu biti diskus hernija, spinalna stenoza, povreda ili prelom karlice i na kraju različite vrste tumora.

Zato više ne prepuštajte ništa slučaju.

Zato što poznajemo i razumemo izvor išijadičnog bola u leđima, zato vam možemo pomoći i trajno vas rešiti bola. Žan Vulić terapija vas može dovesti do potpunog izlečenja i osobađanja od bola usled išijasa. Već nakon prve terapije, smanjenje bola je osetno, a nakon seta terapija, bol će nestati, a vaše zadovoljno lice će biti još jedna potvrda naše svrhe – dokazati da je život bez bola moguć.

Kako je naša terapija za Išijas pomogla Kristijanu

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.