bol-u-zglobu-ruke

Karpalni tunel: Simptomi, lečenje, fizikalna terapija i vežbe za efikasan tretman ovog bolnog stanja

Karpalni tunel predstavlja neuobičajeno neurološko stanje koje se javlja kao posledica kompresije srednjeg nerva u zglobu šake.

Kod osoba koje pate od karpalnog tunela, dolazi do suženja tunela, što dovodi do pritiska na srednji živac. Ovo suženje može biti posledica različitih faktora, uključujući upalu, povrede, prekomerno korišćenje ruku ili anatomske varijacije.

Zbog pritiska na srednji živac, osobe koje pate od karpalnog tunela mogu iskusiti simptome poput trnjenja, bola, gubitka snage, peckanja i slabosti u rukama, što značajno ometa svakodnevne aktivnosti.

Žan Vulić terapija je jedinstven, inovativni pristup u tretmanu sindroma karpalnog tunela. Kroz korišćenje aparata sa odgovarajućim impulsom, mi razbijamo spazam u tkivu i poboljšavamo cirkulaciju koja stimuliše nervno tkivo i vraća mišićima pokretljivost. Kao rezultat toga, poboljšava se vaše opšte stanje i vraća puna funkcionalnost ruku.

Uzroci pojave karpalnog tunela

Karpalni tunel može nastati iz različitih razloga. Najčešći uzroci su:

 • Ponavljajući pokreti ruku: Osobe koje izvodu ponavljajuće pokrete rukama, poput kucanja na tastaturi ili radnika u industriji, imaju veći rizik od razvijanja karpalnog tunela.
 • Upala: Upalne bolesti kao što su artritis ili tendinitis mogu dovesti do oticanja i suženja karpalnog tunela.
 • Povrede: Povrede zgloba ručnog zgloba ili prelomi kostiju mogu uzrokovati oštećenje karpalnog ligamenta i suženje tunela.
 • Hormonske promene: Hormonske promene, poput trudnoće ili menopauze, mogu uticati na cirkulaciju i izazvati oticanje tkiva u karpalnom tunelu.

Simptomi karpalnog tunela

Simptomi karpalnog tunela mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali najčešće uključuju:

 • Trnjenje ili osećaj utrnulosti u prstima, posebno palcu, kažiprstu, srednjem prstu i delu prstenjaka.
 • Bol i peckanje u ruci, zglobu ili podlaktici.
 • Smanjena snaga i kontrola prstiju, poteškoće sa držanjem i hvatanjem predmeta.
 • Gubitak osetljivosti na dodir ili toplotu u ruci.
 • Bol koji se širi prema nadlaktici i ramenu.
 • Noćni simptomi uključuju buđenje usled bola ili trnjenja u ruci.

Ako se simptomi karpalnog tunela pojavljuju, važno je potražiti medicinsku pomoć i dijagnostikovati stanje kako bi se započelo odgovarajuće lečenje.

Dijagnoza karpalnog tunela

Medicinska istorija pacijenta

Dijagnoza karpalnog tunela obično počinje sa pregledom medicinske istorije pacijenta. Lekar će postavljati pitanja o simptomima, trajanju i intenzitetu simptoma, kao i o bilo kakvim prethodnim povredama ruke. Takođe će pitati o svim prethodnim ili postojećim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes, artritis ili trudnoća, koje mogu biti povezane sa sindromom karpalnog tunela.

Fizički pregled i testiranje

Nakon pregleda medicinske istorije, lekar će obaviti fizički pregled ruke i ručnog zgloba. Tokom pregleda, lekar će palpirati karpalni tunel kako bi potvrdio bol i osetljivost. Takođe će proceniti snagu i pokretljivost prstiju i ručnog zgloba.

Lekar takođe može zatražiti dodatne testove kako bi potvrdio dijagnozu karpalnog tunela. Ovi testovi mogu uključivati ​​elektromiografiju (EMG) koja meri električnu aktivnost mišića i test pritiska karpalnog tunela.

Dodatne dijagnostičke metode

U nekim slučajevima, lekar može zatražiti rendgenski snimak, ultrazvučni pregled ili magnetnu rezonancu (MR) kako bi isključio druge moguće uzroke simptoma, poput preloma kostiju ili tumora. Ovi testovi mogu pružiti dodatne informacije o stanju i mogu pomoći u postavljanju tačne dijagnoze.

Konzervativno lečenje karpalnog tunela

Promene životnog stila

U mnogim slučajevima, simptomi karpalnog tunela mogu se ublažiti ili kontrolisati promenom životnih navika. To može uključivati ​​pravilno držanje ruku tokom aktivnosti, redovne pauze nakon ponavljajućih pokreta, smanjenje opterećenja na ručnom zglobu i izbegavanje prekomerne upotrebe ruku.

Protivupalni lekovi

Protivupalni lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu se koristiti za smanjenje upale i oticanja. Ovi lekovi mogu pomoći u smanjenju bola i nelagodnosti.

Primenjena terapija

Fizikalna terapija, kao što su vežbe istezanja, jačanja i rastezanja, može biti korisna u lečenju karpalnog tunela. Ove vežbe mogu poboljšati fleksibilnost, snagu i pokretljivost ručnih mišića i tetiva, smanjiti pritisak na srednji živac i smanjiti simptome.

Ortopedske metode lečenja

Upotreba ortopedskih pomagala

Ortopedska pomagala mogu se koristiti za stabilizaciju zgloba ručnog zgloba i smanjenje pritiska na srednji živac. Ova pomagala mogu pružiti podršku i ublažiti simptome karpalnog tunela.

Steroidne injekcije

Steroidne injekcije, koje se daju direktno u karpalni tunel, mogu pružiti kratkotrajno olakšanje od simptoma. Steroidi smanjuju oticanje i upalu u tunelu, što može smanjiti pritisak na srednji živac.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može biti korisna u lečenju karpalnog tunela. Terapeut može primeniti različite tehnike kako bi smanjio oticanje, poboljšao protok krvi i poboljšala pokretljivost zglobova i mišića. Ovo može uključivati ​​primenu leda, masažu, električnu stimulaciju i vežbe sa terapeutom.

Vežbe za karpalni tunel

Vežbe istezanja

Vežbe istezanja mogu pomoći u smanjenju napetosti i poboljšanju fleksibilnosti mišića i tetiva u ruci. Ove vežbe mogu uključivati ​​istezanje prstiju, zgloba ručnog zgloba i podlaktice.

Vežbe jačanja

Vežbe jačanja ruku mogu pomoći u poboljšanju snage mišića i sprečavanju daljeg napredovanja karpalnog tunela. Ove vežbe mogu uključivati ​​korišćenje malih tegova ili gumene trake kako bi se ojačali mišići ruku i podlaktice.

Alternativne terapije za sindrom karpalnog tunela

Akupunktura

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja se koristi za ublažavanje bolova i poboljšanje protoka energije u telu. Iglice se ubacuju u određene tačke tela da bi se stimulisali određeni energetski putevi i ublažili simptomi. Akupunktura može pružiti neki oblik olakšanja od simptoma karpalnog tunela, iako je daljnje istraživanje potrebno da bi se potvrdila njena efikasnost.

Refleksologija

Refleksologija je tehnika koja se bazira na ideji da se određene tačke na stopalima, rukama i ušima odnose na unutrašnje organe i delove tela. Stimulacija ovih tačaka može poboljšati protok energije i ublažiti simptome bolesti. Refleksologija može pomoći u smanjenju simptoma karpalnog tunela, ali njeni efekti nisu naučno dokazani.

Hirurško lečenje karpalnog tunela

Indikacije za hirurški zahvat

Hirurško lečenje karpalnog tunela se obično preporučuje ako su simptomi karpalnog tunela ozbiljni, ne reaguju na konzervativno lečenje ili traju duže od nekoliko meseci. Takođe se može preporučiti i ako postoji rizik od trajnog oštećenja srednjeg živca.

Postoperativna rehabilitacija

Nakon hirurškog zahvata, pacijenti će obično morati proći kroz period rehabilitacije i oporavka. Ovo može uključivati ​​sesije fizikalne terapije i postepeno vraćanje fizičke aktivnosti. Važno je pratiti preporuke lekara i terapeuta kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Potencijalne komplikacije

Hronični simptomi i recidivi

Kod nekih ljudi, simptomi karpalnog tunela mogu postati hronični i možda će zahtevati dugotrajno lečenje. Takođe je moguće da se simptomi vrate nakon hirurškog zahvata, posebno ako osoba nastavi sa radnim aktivnostima koje su dovele do problema.

Rizici od operacije

Hirurški zahvat kao opcija lečenja karpalnog tunela može imati i rizike i komplikacije, kao i bilo koja druga operacija. To može uključivati ​​infekciju, krvarenje, ožiljke, promene u osećaju i druge retke komplikacije. Važno je razgovarati sa lekarom ili hirurgom o potencijalnim rizicima pre nego što se odlučite za hirurški zahvat.

Život posle lečenja karpalnog tunela

Promene za održavanje zdravlja

Nakon lečenja karpalnog tunela, važno je održavati zdrave navike kako bi se smanjio rizik od ponovne pojave. Ovo može uključivati ​​redovno vežbanje ruku i zglobova, izbegavanje prekomernog korišćenja ruku i pažljivo upravljanje aktivnostima koje bi mogle izazvati pritisak ili naprezanje ruku.

Saveti za smanjenje rizika od ponovne pojave

Da bi se smanjio rizik od ponovne pojave karpalnog tunela, preporučuje se:

 • Držanje pravilnog položaja ruku tokom aktivnosti
 • Redovno istezanje i jačanje ruku
 • Vraćanje postepeno aktivnostima nakon rehabilitacije
 • Korišćenje ortopedskih pomagala tokom aktivnosti koje mogu izazvati pritisak na ruke
 • Prijavljivanje bilo kakvih novih simptoma ili pogoršanja lekaru radi ranog intervencije

Sindrom karpalnog tunela je rešiv problem

Sindrom Karpalnog tunela je često stanje koje može uzrokovati bol, utrnulost i ukočenost u rukama i prstima. Tradicionalne metode lečenja, kao što su lekovi, fizikalna terapija ili hirurški zahvati, mogu biti invazivni i sa različitim stepenom uspeha.

U tom smislu, Žan Vulić terapija predstavlja inovativan i efikasan pristup lečenju karpalnog tunela, koji pruža trajno olakšanje i poboljšava funkciju ruku. Ova metoda brzo smanjuje bol, obnavlja pokretljivost ruku i vraća funkcionalnost.

Upotrebom aparata sa specifičnom frekvencijom impulsa, mi nežno ciljamo na spazam u tkivu, stimulišući cirkulaciju i razbuđujući nervno tkivo. Ovime omogućavamo mišićima povrat svog prirodnog pokreta i fleksibilnosti.

Savremeni pristup i brzi rezultati čine ovu terapiju atraktivnom opcijom za pacijente koji žele da prevaziđu probleme koje karpalni tunel donosi.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa sindromom karpalnog tunela, slobodno nam se obratite.

Zakažite prvi pregled i terapiju.

Žan Vulić terapija dokazano efikasna u tretmanu karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je stanje koje se javlja kada postoji pritisak na srednji nerv unutar karpalnog tunela. Karpalni tunel je uski prolaz u zglobu koji je okružen kostima i ligamentima. Kada je srednji nerv pritisnut, to može dovesti do simptoma kao što su utrnulost, peckanje i slabost u šaci i ruci.

U nekim slučajevima, produžena kompresija srednjeg nerva takođe može dovesti do atrofije mišića, što rezultira gubitkom snage i spretnosti u šaci.

Svesni smo da je svaka osoba jedinstvena i da se simptomi sindroma karpalnog tunela mogu razlikovati. Zahvaljujući personalizovanoj nezi koju pružamo, možemo se prilagoditi vašim specifičnim potrebama u tretmanu sindroma karpalnog tunela. Na taj način možemo postići najbolje rezultate u tretmanu ovog stanja.

Razumemo koliko može biti frustrirajuće živeti sa sindromom karpalnog tunela i zato smo razvili terapijski plan koji pokriva sve aspekte tog stanja. Naša terapija se fokusira na suštinski uzrok sindroma karpalnog tunela – pritisak na nerv medianus u karpalnom tunelu.

Uz Žan Vulić inovativnu metodu vratićemo funkcionalnost i snagu ruci, smanjujući ili čak potpuno eliminišući bol, trnjenje i utrnulost. Ne dozvolite da sindrom karpalnog tunela odredi Vaš život. Sa Žan Vulić terapijom, imate alat koji će Vam pomoći da se vratite životu bez bola.

Pogledajte kako smo pomogli Milici da reši problem sa diskus hernijom

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.