devojka-zagledana-u-pod

Šta je Neurološki Post-Covid sindrom?

I pored neverovatne dinamike tehničko-tehnološkog razvoja 21. vek je doneo jedan od visoko zaraznih i dokazalo se smrtonosni virus. Ovaj virus je uticao na promenu zdravstvene strukture stanovništva, u celom svetu.

Na početku povišena temperatura i blagi kašalj, a zatim veliki broj obolelih je preko noći dobijao jaku upalu pluća koja bi dovodila do potpune destrukcije pluća. Pad saturacije obolelog i pogoršanje opštih životnih funkcija bi osudio zaraženog na respirator, a jedino bi snaga organizma, uz adekvatnu terapiju, obolelom dala “drugu šansu”.

Međutim,  iako bi se pacijent oporavio od respiratornih problema, nastajale bi druge vrste zdravstvenih komplikacija. Jednom rečju, svi zdravstveni problemi koji su nastali nakon oporavka od zaraze COVID19 virusom, nazvani su post-covid sindromom.

Kako se zdravstvena praksa svakodnevno upoznavala sa ovim problemima, izdefinisale su se oblasti u kojima je zdravstveno stanje pacijenta narušeno.

Jedna od ovih oblasti su neurološki problemi koji su rezultovali tzv. neurološkim post-covid sindromom.

Šta podrazumeva post-covid sindrom i kako deluje na neurološki sistem?

Post-covid sindrom je definisano kao novo kliničko stanje kod osoba koji su preživele infekciju COVID 19 virusom. Sam post-covid sindrom podrazumeva simptome oštećenja ili narušenog funkcionisanja gotovo svih organskih sistema.

Iako se češće ovaj sindrom javlja kod onih sa težim oblicima infekcije, to ne mora da bude pravilo. Simptomi se često javljaju i kod obolelih koji su imali veoma laku kliničku sliku.

Razlog zašto je zaražavanje ovim virusom napadnut i neurološki sistem je visoki afinitet vezivanja SARS-CoV-2 virusa za neuronalno tkivo, uključujući i neurone čime se direktno može oštetiti mozak i periferni nervi.

Kako virus deluje multisistemski i narušava imuni sistem u celosti, potpuno su realna očekivanja da se jave multisistemska oštećenja i to pre svega u vaskularnom sistemu. To objašnjava učestalost moždanih udara i kod mladih osoba.

Koje su neurološke manifestacije post covid simdroma?

Praksa je definisala da se neurološki problemi javljaju u prvih 12 nedelja nakon akutne infekcije. Najčešće neurološke tegobe su hronični umor, poremećaji koncentracije i pamćenja, glavobolja, vrtoglavica, bol u mišićima i neuropatija, kao i uporni poremećaji mirisa i ukusa. Ipak, ovde se mogu izdvojiti dezorjentacija, konfuzija, poremećaj spavanja, anksioznost i depresivna stanja.

Pored toga, neurološke bolesti koje se mogu javiti su i cerebro-vaskularne bolesti, uključujući moždani udar i epileptičke napade, ali i periferna neurološka oboljenja.

Poremećaji i tegobe se mogu razlikovati po intenzitetu, snažno fluktuirati i mogu biti u interakciji sa drugim faktorima stresa.

Kognitivni poremećaji i umor su najčešći simptomi neurološkog post-covid simdroma

Kognitivni poremećaji podrazumevaju otežano dnevno funkcionisanje, pospanost, manjak koncentracije i konstantni osećaj iscrpljenosti.

Neurološka praksa je definisala da ukoliko ovim simptomima nema kraja za par meseci, pacijent će biti upućen na dalja ispitivanja kako bi se utvrdilo da li postoji neki drugi zdravstveni problem.

Ipak, do danas nisu utvrđene efikasne opcije lečenja hroničnog umora nakon virusa i kognitivnih oštećenja.

Za ovakva stanja, se preporučuju terapije koje se na baziraju na lekovima poput tehnike opuštanja, umerena fizička aktivnost, promena ishrane, i samostalno podsticanje optimizma i aktivnosti.

Glavobolja može biti još jedan od simptoma

Ukoliko se neposredno nakon ozdravljenja od Covid 19 zaraze susretnete sa povremenim ili konstantnim glavoboljama, velika je verovatnoća da je u pitanju jedan od simptoma neurološkog post covid sindroma.

Ova glavobolja se najčešće upoređuje sa tenzionim glavoboljama, i bol se širi niz vrat. Ukoliko je ovaj bol praćen drugim simptomima, lekar će vas uputiti na dalja ispitivanja kako bi se isključile mogućnosti da je u pitanju neki drugi zdravstveni problem.

Najčešća preporuka kod ovakvih glavobolja je eventualni lek protiv glavobolje kao i odmor.

Nedostatak čula ukusa i mirisa

Smanjenje ili gubitak mirisa i ukusa je još jedan od simptoma COVID-19 i može trajati duže od 6 meseci nakon potvrde zaraze virusom.

Kako ovaj virus napada sve organe ni čula nisu ostala imuna na njega. Oštećenjem receptora sluzokože nestaje čulo ukusa i mirisa.

Dobra vest  što se čula ukusa i mirisa stabilizuju u kratkom roku, u najvećem broju slučajeva. Stimulacija tih receptora se može vršiti i mirisanjem jake arome ruže, limuna, eukaliptusa.

Ukoliko se osetljivost vaših čula ne vrati u period od 3-4 nedelje, konsultujte se sa svojim lekarom koji vas može uputiti na dalje specijalističke preglede kako bi se utvrdila  eventualno oštećenje sluzokoze koje zahteva drugačiji pristup lečenju.

Pored umora, slabost mišića i neuropatija je veoma čest simptom

Bol u mišićima, posebno u proksimalnim mišićima, i mišićna slabost se često javljaju i mogu trajati do 6 meseci nakon akutne infekcije. Ukoliko se dijagnostifikuje ovo stanje, nakon anamneze i neurološkog pregleda, laboratorijskim ispitivanjem krvi se mogu isključiti brojne druge komplikacije.

U najvećem broju slučajeva, ovo su stanja koja uz kratkotrajnu terapiju imaju kratak vek.

U slučaju da je stanje ozbiljnije, lekar specijalista će vas uputi na dodatna ispitivanja kako bi adekvatno pristupili lečenju.

U čitavoj priči, nismo ostali imuni na neurološke probleme oko nas. Sa svrhom da pomognemo svakom ko ima problem sa bolom, usavršavali smo mehanizme kako pomoći svima koji imaju problem sa NPCS.

Klinika Žan Vulić therapy se može pohvaliti fantastičnim rezultatima u oblasti rehabilitacije kod neurološkog post-covid sindroma. Naši pacijenti su se već nakon par terapija pohvalili da se osećaju pozitivnije, odmornije i da se lakše nose sa svakodnevnim obavezama.

Već nakon nekoliko tretmana, glavobolje su prestajale, san je bio bolji, a bolovi u mišićima su nestali.

Naš tim profesionalaca ne prepušta ništa slučaju. Pre određivanja konkretne terapije, biće sprovedena dijagnostika kao i stepen intenzitena neurološkog post-covid sindroma. Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Već nakon prve terapije, poboljšanje je osetno, a nakon seta terapija, vaše zadovoljno lice je biti još jedna potvrda naše svrhe – dokazati da je život bez bola moguć.

Ukoliko imate dijagnostifikovan neurološki post-covid sindrom, nemojte gubiti ni vreme ni nadu da vam može biti bolje. Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.

Dokazaćemo da vam možemo poboljšati kvalitet života.

Žan Vulić terapija u tretmanu Neurološkog Post-Covid sindroma

Svi smo svesni činjenice da je veliki broj obolelih od virusa COVID19 i nakon zvaničnog ozdravljenja nastavilo borbu sa narušenim stanjem čitavog organizma. Naime, iako bi se oporavili od respiratornih problema, nastajale bi druge vrste zdravstvenih komplikacija. Jedna od njih oblasti su i neurološki problemi poznatiji kao tzv. neurološki post-covid sindrom.

Neurološki post-covid sindrom predstavlja stanje neurološkog sistema nakon što pacijent ozdravi od zaraze virusom. Narušen neurološki sistem je posledica vezivanja virusa za neuronalno tkivo, čime se direktno oštećuje u većoj ili manjoj meri nervni sistem.

Najčešće neurološke tegobe su hronični umor, poremećaji koncentracije i pamćenja, glavobolja, vrtoglavica, bol u mišićima i neuropatija, kao i uporni poremećaji mirisa i ukusa, dezorjentacija, konfuzija, poremećaj spavanja, anksioznost i depresivna stanja.

Ovi simptomi se javljaju u periodu od 12 nedelja od zaražavanja i mogu trajati i do 6 meseci, posebno hronični umor, glavobolje, i neuropatski bolovi.

Sa svrhom da pomognemo svakom ko ima problem sa bolom, usavršavali smo mehanizme kako pomoći svima koji imaju problem sa NPCS. Pre određivanja konkretne terapije, biće sprovedena dijagnostika kao i stepen intenzitena neurološkog post-covid sindroma. Uz pomoć jedinstvene Žan Vulić terapije primenom odgovarajuće frekvencije, nervi se regenerišu i oporavljaju, a mišići prokrvljuju i vraća im se tonus. Ishod je-potpuni prestanak bola i poboljšanje opšteg stanja neurološkog sistema!

Već nakon prve terapije, poboljšanje stanja čitavog organizma je osetno, a nakon seta terapija, vaše zadovoljno lice će biti još jedna potvrda naše svrhe – dokazati da je život bez bola moguć. Ukoliko imate dijagnostifikovan neurološki post-covid sindrom, nemojte gubiti ni vreme ni nadu da vam može biti bolje. Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.