devojka-buk-u-lumbalnom-delu

Lumbalna skolioza: uzroci, simptomi i lečenje

Lumbalna skolioza je zakrivljenje kičme koje se može javiti kod pojedinaca svih uzrasta. Karakteriše je bočna krivina kičme koja se javlja u donjem delu leđa ili lumbalnoj regiji i može izazvati niz simptoma i komplikacija. Dok su neki slučajevi lumbalne skolioze blagi i ne zahtevaju lečenje, drugi mogu biti ozbiljni i imati značajan uticaj na kvalitet života pacijenta.

Postoji mnogo potencijalnih uzroka lumbalne skolioze, uključujući genetske faktore, nepravilan razvoj i degenerativna stanja kičme. Takođe može nastati kao rezultat lošeg držanja ili neravnoteže mišića. Simptomi lumbalne skolioze mogu uključivati bol u leđima i ukočenost, utrnulost ili slabost u nogama i teškoće u stajanju ili hodanju tokom dužeg vremenskog perioda.

Kod pacijenata sa lumbalnom skoliozom, doktor specijalista je potrebno da obavi testove kao što su rendgenski snimci ili magnetna rezonanca da bi uradili dijagnostiku. Opcije lečenja će zavisiti od težine zakrivljenosti kičme i njenog uticaja na kvalitet života pacijenta. Blagi slučajevi obično ne zahtevaju lečenje, dok se teži slučajevi mogu lečiti protezom, fizikalnom terapijom ili operacijom.

Žan Vulić terapija je pristup lečenju lumbalne skolioze koji se fokusira na individualni pristup svakom pacijentu i inovativne tehnike koje omogućavaju smanjenje bola i nelagodnosti.

Život sa lumbalnom skoliozom može biti izazovan, ali postoje načini da se značajno poboljša kvalitet života pacijenta. Redovno vežbanje i dobro držanje mogu pomoći pacijentima da se nose sa fizičkim i emocionalnim posledicama ovog stanja.

Šta uzrokuje lumbalnu skoliozu?

Lumbalna skolioza je stanje kičme koje uključuje nepravilnu krivinu kičme u donjem delu leđa ili lumbalnoj regiji. Dok tačan uzrok lumbalne skolioze može varirati od osobe do osobe, postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti njenom razvoju.

Jedan uobičajeni uzrok lumbalne skolioze je nepravilan rast kičme tokom fetalnog razvoja. Ovo može biti rezultat genetskih faktora, faktora okoline ili kombinacije ova dva. U nekim slučajevima, osoba se može roditi sa deformitetom kičme koji kasnije u životu dovodi do lumbalne skolioze.

Degenerativna stanja kičme takođe mogu doprineti razvoju lumbalne skolioze. Ovi uslovi mogu uzrokovati da se pršljenovi u kičmi istroše ili degeneriraju tokom vremena, što dovodi do zakrivljenosti kičme. Neka od degenerativnih stanja kičme koja mogu dovesti do lumbalne skolioze uključuju osteoartritis, spinalnu stenozu i degenerativnu bolest diska.

U nekim slučajevima, loše držanje ili neravnoteža mišića mogu doprineti razvoju lumbalne skolioze. Ovo se može desiti kada osoba obično sedi ili stoji na način koji dovodi do lošeg položaja na donji deo leđa. Vremenom, ovo može doprineti do zakrivljenosti kičme.

Ređe, lumbalna skolioza može biti uzrokovana infekcijama kičme, tumorima ili drugim osnovnim zdravstvenim stanjima. U ovim slučajevima, lečenje primarnog stanja može biti neophodno pored lečenja same skolioze.

Identifikovanjem osnovnog uzroka lumbalne skolioze, pacijenti mogu preduzeti odgovarajuće korake kako bi sprečili dalje oštećenje kičme.

Simptomi lumbalne skolioze

Simptomi lumbalne skolioze mogu se razlikovati u zavisnosti od težine zakrivljenosti kičme i pojedinačnih faktora.

Uobičajeni simptomi lumbalne skolioze uključuju:

 • Neujednačen struk ili visinu kukova: Jedan od uočljivih znakova lumbalne skolioze je neujednačen struk ili visina kukova. Zakrivljenost kičme može dovesti do naginjanja ili rotacije karlice, što rezultira asimetričnim izgledom.
 • Bol u leđima: Mnogi ljudi sa lumbalnom skoliozom doživljavaju bol u donjem delu leđa. Bol može biti blag ili jak i može biti prisutan tokom fizičke aktivnosti ili čak u stanju mirovanja.
 • Neravnoteža mišića: Lumbalna skolioza može dovesti do neravnoteže mišića u leđima i okolnim područjima. Kao rezultat toga, određeni mišići mogu postati slabi ili zategnuti, što dovodi do nelagodnosti ili ograničenog opsega pokreta.
 • Utrnulost ili slabost u nogama: U nekim slučajevima, lumbalna skolioza može pritisnuti nerve u donjem delu leđa. Ova kompresija može izazvati simptome kao što su utrnulost, peckanje ili slabost u nogama.
 • Promene u držanju i prilikom hodanja: Lumbalna skolioza može uticati na držanje i hod osobe. Zakrivljenost kičme može dovesti do držanja nagnutog napred ili vidljive asimetrije kada osoba stoji ili hoda.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti povezani i sa drugim stanjima, tako da je ključno da se konsultujete sa medicinskim stručnjakom za tačnu dijagnozu i odgovarajući plan lečenja.

Dijagnoza i lečenje lumbalne skolioze

Dijagnoza lumbalne skolioze obično uključuje kombinaciju pregleda medicinske istorije, fizičkog pregleda i testova kao što su rendgen ili magnetna rezonanca. Zdravstveni radnik će proceniti istoriju bolesti pacijenta da bi razumeo njegove simptome, sva prethodna stanja kičme i porodičnu istoriju skolioze. On će takođe obaviti fizički pregled, koji može uključivati procenu zakrivljenosti kičme, merenje stepena krivine, procenu snage mišića i opsega pokreta i proveru bilo kakvih neuroloških simptoma.

Rendgen i magnetna rezonanca se obično koriste za potvrđivanje dijagnoze i procenu težine lumbalne skolioze. Rendgenski snimci su najčešći metod dijagnoze jer mogu pružiti detaljne informacije o obliku i veličini krive. U nekim slučajevima, dodatni testovi snimanja, kao što su magnetna rezonanca (MRI) ili kompjuterska tomografija (CT), mogu se uraditi da bi se procenile kičmene strukture ili kompresija nerva.

Lečenje lumbalne skolioze zavisi od različitih faktora, uključujući težinu krivine, starost pacijenta i postojećih simptoma. Opcije lečenja mogu varirati od konzervativnih mera do hirurške intervencije.

Za blage slučajeve, može se preporučiti posmatranje i praćenje, posebno ako pacijent ne oseća značajan bol ili ima funkcionalna ograničenja. Redovni pregledi i periodično snimanje su neophodni da bi se procenilo napredovanje krivine.

Konzervativni tretmani mogu uključivati fizikalnu terapiju, vežbe i stezanje. Fizikalna terapija i vežbe mogu pomoći u poboljšanju držanja, jačanju mišića koji podržavaju kičmu i ublažavanju bolova.

U slučajevima kada je zakrivljenost ozbiljna ili progresivna, može se razmatrati i operacija kao opcija lečenja. Operacija fuzije kičme ima za cilj ispravljanje i stabilizaciju kičme spajanjem zahvaćenih pršljenova. Odluka o operaciji se obično donosi nakon pažljive procene više faktora, uključujući stepen progresije krivine, uticaj na vitalne organe i opšte zdravlje pojedinca.

Važno je napomenuti da se pojedinačni slučajevi mogu razlikovati, a o opcijama lečenja treba razgovarati sa zdravstvenim stručnjakom koji može dati personalizovane preporuke na osnovu specifičnih okolnosti i stanja.

Kako živeti sa lumbalnom skoliozom

Život sa lumbalnom skoliozom uključuje usvajanje određenih strategija za upravljanje simptomima i održavanje opšteg zdravlja kičme.

Iako su iskustva individualna i se mogu razlikovati, evo nekoliko opštih saveta mogu pomoći da živite sa lumbalnom skoliozom:

 1. Redovno vežbanje i fizička aktivnost: Redovno vežbanje, pod nadzorom zdravstvenog radnika ili fizioterapeuta, može pomoći u jačanju mišića. Vežbe koje se fokusiraju na jačanje trbušnih i leđnih mišića mogu pružiti podršku kičmi i pomoći u ublažavanju bolova.
 2. Održavajte dobro držanje: Obraćajte pažnju na držanje tokom dana jer to vam može pomoći da se minimizira nelagodnost i spreči dalje opterećenje kičme. Vežbanje pravilnog držanja uključuje držanje ramena unazad, podizanje grudi i izbegavanje pogrbljenja napred.
 3. Koristite ergonomsku podršku: Uverite se da je vaše radno mesto, uključujući visinu stola, položaj stolice i visinu ekrana računara, usmereno na dobro držanje i da pruža adekvatnu podršku za kičmu. Korišćenje ergonomskih pomagala, kao što su lumbalni oslonci ili podesive stolice, može pomoći u smanjenju opterećenja donjeg dela leđa.
 4. Tehnike za upravljanje bolom: Ako osećate bol, različite tehnike mogu pomoći u ublažavanju nelagodnosti. To može uključivati primenu toplih ili hladnih obliga, praktikovanje tehnika opuštanja kao što su duboko disanje ili meditacija i korišćenje lekova protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta prema preporuci zdravstvenog radnika.
 5. Redovni pregledi i praćenje: Važno je da se redovno konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste pratili progresiju skolioze i prilagodili planove lečenja. Redovni pregledi mogu pomoći da se sve promene simptoma ili stanja identifikuju i otklone na vreme.
 6. Emocionalna i socijalna podrška: Život sa lumbalnom skoliozom može biti emocionalno izazovan, posebno za mlade osobe. Povezivanje sa grupama za podršku ili traženje saveta od bliskih osoba može pružiti emocionalnu podršku i pomoći u suočavanju sa izazovima povezanim sa skoliozom.

Zapamtite, ovi saveti se mogu razlikovati za svakog pojedinca i neophodno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom za personalizovane savete i preporuke zasnovane na vašem specifičnom stanju i potrebama.

Lumbalna skolioza

Lumbalna skolioza je stanje koje utiče na zakrivljenost donjeg dela kičme i u većini slučajeva nema prepoznatljiv uzrok. Simptomi mogu varirati, ali mogu uključivati neravne bokove ili struk, neravnotežu mišića, bol u leđima, utrnulost ili slabost u nogama i promene u držanju ili hodu.

Dijagnoza lumbalne skolioze uključuje kombinaciju pregleda medicinske istorije, fizičkog pregleda i testova snimanja. Opcije lečenja mogu se kretati od konzervativnih mera poput fizikalne terapije i vežbi do hirurških intervencija kao što je fuzija kičme. Međutim, planovi lečenja su personalizovani u zavisnosti od težine krivine, starosti pacijenta i prisustva simptoma.

Ako imate lumbalnu skoliozu, Žan Vulić terapija može biti izuzetno korisna. Ova terapija se fokusira na smanjenje bola, poboljšanje pokretljivosti i ukupnih zdravstvenih benefita.

Sa više od dve decenije iskustva, pružamo individualni pristup svakom pacijentu i koristimo inovativne tehnike kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Žan Vulić terapija je efikasna i bezbolna opcija u tretmanu lumbalne skolioze i može značajno doprineti poboljšanju kvaliteta života.

Otkrijte prednosti Žan Vulić Terapije i napravite prvi korak ka životu bez bola – zakažite prvi tretman.

ŽAN VULIĆ TERAPIJA DOKAZANO EFIKASNA U TRETMANU SKOLIOZE

Bol u vratu i ramenima, problem sa uklještenim nervima, blage nesvestice, povremeni probadajući bol u leđima… poznato? Kriva kičma, poznatija i kao skolioza može izazvati brojne probleme koji mogu biti rezultat određenog stepena defotmiteta kičmnog stuba.

Deformitet u vidu zakrivljenja kičmenog stuba u obliku slova “S” poznat je kao skolioza. Ovo zakrivnjenje se najčešće javlja u ranom životnom dobu, ali nije retkost da se i kod odraslih dijagnostifikuje ovo stanje. Nekada urođena a nekada stečena, skolioza može narušiti kvalitet života ukoliko se ne sanira. Simptomi koji ukazuju da je možda u pitanju skolioza su: neujednačena linija ramena (posmatrajući u mirnom stajaćem stavu), neujednačen položaj lopatice, položaj glave nije direktno iznad karlice, jedan ili oba kuka su podignuta ili su neobično visoka, rebra nisu na istoj visini, boja i tekstura kože se oko kičme menja.

Osim u retkim, retkim slučajevima skolioze koju prate pridružene bolesti i za koju je neophodan operativni zahvat, ambulanta Žan Vulić se može pohvaliti fantastičnim rezultatima u oblasti rehabilitacije i fizioterapeutskih tretmana kod skolioze. Kod urođenih skolioza je najbolje početi u što ranijem dobu sa rehabilitacijom, i kod takvih dijagnoza naša terapija je delotvorna, s tim što se pored naših terapija savetuje rad i obuka korektivnih vežbi. Stečena skolioza se najčešće javlja u pubertetu i tu je važno početi sa terapijom i vežbama dok je još u razvoj u toku.

Punih 20 godina usvaršavana, ova jedinstvena Žan Vulić terapija laserom, koristi energetsku frekvenciju koja prodire kroz tkivo direktno na mestu bola i “budi” nerve, razbija spazam u tkivu i prokrvljuje mišiće. Na taj način, ova metoda gotovo momentalno oslobađa bola, a naši pacijenti su se već posle prvog tretmana osećali bolje, rasterećenije i bili bolje raspoloženi.

POGLEDAJTE KAKO SMO POMOGLI MIRJANI DA REŠI PROBLEM SA DUPLOM SKOLIOZOM

Kako izgleda Žan Vulić terapija?

Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost.

Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

zan-vulic-foto

Ko je Žan Vulić?

Zdravo! Ja sam Žan, viši fizioterapeut i svoj život sam posvetio istraživanju otklanjanja bola.

Nakon što sam se u mladosti kroz izazovne treninge upoznao sa bolom, neko vreme sam tražio najbolji način za njegovo saniranje.

Međutim, nisam našao odgovarajuće rešenje, budući da mi je rečeno da treća opcija, osim injekcija i medikamenata ne postoji. Ali ja sam znao, a i osećao, da ovo naše moćno telo negde u sebi krije odgovor i rešenje za svaki bol, zasukao sam rukave i krenuo u istraživanje.

Nakon nekog vremena otkrio sam Žan Vulić terapiju, a onda i aparat, uz pomoć kojih sam počeo da lečim ljude na prirodan način.

Vrlo brzo sam shvatio i sebi potvrdio da su najsrećniji oni ljudi koje napusti veliki ili konstantan bol.